úterý 26. října 2010

JanPipes - Jantang poker

Při bližším pohledu na fotku si možná řeknete že jste ten tvar již někde viděli. Ano, je to variace na malý dánský poker, který velice zpopularizoval Tom Eltang. Podobnou dýmku jsem poprvé viděl na Mistrovství světa v pomalém kouření dýmky, které se konalo v Mariánských lázních v roce 2006. Tom Eltang tam byl osobně a jako mnoho dalších výrobců dýmek tam prodával své výtvory. Tom říkal že nemůže dýmku příliš dlouho držet v zubech, takže tak dlouho zkoušel různé tvary dýmek které by byly velmi lehké a dobře vyvážené, až nakonec narazil na tento tvar. Prý že je to ideální dýmka třeba na ryby, člověk ji může mít mezi zuby delší dobu a skoro o ní ani neví. Nad touhle větou jsme kroutili hlavou, že kdo by si bral dýmku za 500 dolarů na ryby, zkrátka v té době jsme téměř nikdo neměli takhle drahé dýmky...


Uběhly dva roky a předloni se na smokingpipes.com se opět objevil podobný poker od Toma Eltanga. Přeposlal jsem to Honzovi Kloučkovi, už nějakou dobu jsem ho přemlouval ať mi zkusí něco takového vyrobit. Honza mi obratem volal zpátky kolik že za to Tom chce, že má na takovéhle rozměry akorát šikovné malé přířezy, že to snad zkusí. A skutečně, povedlo se mu to, dokonce i ten kroužkový rustik. Ten tvar si samozřejmě trochu upravil podle sebe, důležité kritérium bylo aby se ten poker dal zcela stabilně postavit, což je vidět i na fotkách že se podařilo na výbornou.


Té dýmce jsem začal předzdívat "Jantang", coby zkratku pro Eltangovu dýmku od JanPipes. Později se ukázalo že ten tvar vlastně není Tomův vynález, už před ním jej vyráběli jiní Dánové. Navíc nejde o pouhou kopii, je to pojaté trochu jinak. Pokud se nemýlím pak podobný tvar Honza také o něco později použil v zjednodušeném hladkém provedení coby soutěžní dýmku, myslím že to bylo mistrovství Slovenska.

Dýmka je to zdánlivě velice malá, lehoučká, ovšem zdání klame - disponuje středně velkým kotlem, takže to je na více jak hodinu kouření. Stěny jsou poměrně tenké, ale kupodivu se nijak zvlášť nerozpaluje. Náústek je akrylový s bezfiltrovým čepem (při těchto rozměrech by se tam 9mm filtr ani nemohl vejít). 

Je to taková pracovní dýmka co se opravdu dá držet dlouho mezi zuby, rád z ní kouřím zejména v létě když občas pracuju venku na zahradě, sedím v pergole a mlátím čísla do notebooku. Kouřím z ní Dunhill Royal Yacht. 

Žádné komentáře:

Okomentovat