sobota 25. června 2011

Georgi Todorov (Getz Pipes) - The Conus

Mám rád věci, které jsou hezké a chytré, obojí z toho přesně splňuje dýmka s názvem "The Conus", kterou jsem nedávno koupil od Georgiho Todorova. Georgi je pipemaker z Bulharska a měl jsem možnost jej osobně poznat během akce Pipemakers Meeting Kostelec 2011. Je to zábavný chlapík s dobrým smyslem pro humor. Co jsem měl možnost sledovat ho na dílně, byl pilný jako včelička, neustále tam pobíhal od stroje ke stroji, stále si hlídal proporce dýmky, vše muselo být naprosto přesné. Domluva s ním byla snadná, protože pracovně strávil několik let v Čechách, takže česky mluví velmi dobře. Měl s sebou několik dýmek, z nichž některé měly jeho zvláštní systém, kterému říká "Calabash inside system". Ve variantě co má na odkazu je běžná tabáková komora, ale kouřový kanálek je vrtaný na dně a jde do velké chladící komory, kdy krček dýmky je velmi široký a do něj jde zakončení náústku coby velice široký čep. Je to velice nápadité a co jsem na místě viděl, zcela funkční. Ale pak měl ještě jednu variantu tohoto systému, která mě naprosto nadchla - tvar, kterému říká "The Conus". Já si vybral verzi s krásným vlasovým rustikem.


Vypadá to jako takový ne zcela typický poker, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že je to skutečně neobvyklá dýmka. Georgi v podstatě zcela předělal klasické pojetí dýmky tak, jak ji běžně známe. Naprosto zrušil krček dýmky a jím vedený kouřový kanálek, je tam pouze akrylový náústek, který se nastrčí do hlavičky. Samotný kouřový kanálek je vedený přímo dnem dolů, do chladící komory. To plastové víčko na spodku pokerové hlavičky se totiž dá sundat a skrývá právě tu chladící komoru. Za povšimnutí stojí okraj, který je vyvložkovaný korkem, aby tam to víčko dobře zapadlo. Calabashový systém na briarové dýmce, pro Georgiho zkrátka nic není nemožné.


A je to naprosto funkční, ta dýmka má skvělý tah a kouř je z ní krásně chladný. Veškerá případná vlhkost jde dolů do chladící komory. Pochopitelně budu muset dát pozor, abych nenapálil na dně ten kouřový kanálek, ale to by myslím nemělo příliš hrozit. Po dokouření stačí projet náústek, kouřový kanálek a tabákovou komoru čističem a pak jen vytřít víčko a chladící komoru papírovým kapesníkem a hotovo.


Tohle pojetí dýmky je svým způsobem minimalistické co se týká spotřeby materiálu, ale je vážně geniální. Klobouk dolů, Georgi u té výroby dýmek opravdu přemýšlí  a myslím že se v budoucnu mezi jeho tvorbou najde ještě spousta zajímavých kousků, kterými nás mile překvapí.

Volba tabáku padla na Hal O' The Wynd od Rattray's a musím říct, že z této dýmky hoří velice chladně, způsobně a dlouho. Nebýt starosti o případné napálení kouřového kanálku při dokuřování (což by se mohlo, ale nemuselo stát), nejradši bych si ji nechal jako soutěžní dýmku...

1 komentář:

  1. Sdílím nadšení komentáře - krásně vymyšleno, ale také strach o možnosti napálení kouřového kanálku. Toho napálení bych se bál. Pavel Burlev

    OdpovědětVymazat