neděle 27. března 2011

Stanislav - soutěžní dýmka z Dalešic 2009

Účast na soutěžích v pomalém kouření dýmky je jeden z mnoha způsobů jak rozšířit svou sbírku dýmek, protože na formálních soutěžích bývá jednotná soutěžní dýmka. Někdy je to zajímavý kousek, jindy obyčejný bez kterého bych se i býval obešel. Ostatně za relativně nízkou cenu nelze čekat zázraky, ale bývají to solidní a dobře vrtané dýmky a hodí se na další soutěžení, případně získají funkci takového toho "otloukánka" v situacích a místech kam bych si žádnou pěknou dýmku nevzal. A jednou z takových soutěžek je i tahle nesoucí logo Pipe Studio Stanislav, kterou pod touto značkou vyráběl Honza Klouček pro Třebíčské kouření v roce 2009. 


Třebíčské kouření je sice neformální soutěží, kde se za normálních okolností soutěží s vlastní dýmkou, ale ten rok se spojilo s Kláním zemí Koruny české, což je formální soutěž, proto zde musela být i jednotná soutěžní dýmka. Co se tak dívám na diplomy, byl to můj nejhorší výsledek na této soutěži, jenom 57 minut. Dýmkou to samozřejmě nebylo, ta byla v pohodě. Bohužel jsem ten tabák příliš udusal a ke dnu se mi udělal nehořlavý špuntík, se kterým se už nedalo nic dělat...

Pokud jde o dýmku, je to taková obvyklá soutěžní velikost, přibližně dunhillovská čtyřka. Soutěžky sice bývají častěji bezfiltrové (nebo mi to tak připadá), ale tahle je dělaná na 9mm filtr. Náústek je ebonitový s ozdobným bílým kroužkem. 


Žádný stálý tabák do ní nemám, když jsem s ní soutěžil, tak se v ní vystřídalo nespočet různých druhů. Dle vůně to byly převážně aromatiky, takže na ty jsem si ji také nechal. Během soutěžení se mi ji také povedlo napálit, takže v tomhle směru již je ve výslužbě. Ale ty "rány" se docela pěkně zacelují pravidelnou karbonovou vrstvou. Tahle dýmka sice nikoho neohromí, ale váže se k ní mnoho vzpomínek ze soutěží a to, společně se slušnými kuřáckými vlastnostmi, značně zvedá hodnotu kterou pro mě má...

pondělí 21. března 2011

BPK - mini billiard

Následující kousek bych zařadil spíše do řady kuriozit v mé sbírce, je to opravdu mrňavá dýmečka od BPK (pod značkou Bruyere Guarantie). Vypadá to spíš jako hračka nebo začátečnická dýmka pro děti (aneb co se v mládí naučíš... :-)). Já na ni narazil asi tak před šesti lety v Království dýmek ve Štěpánské a říkal jsem si, že by to mohla být šikovná malá dýmečka na rauchpauzu, taková desetiminutovka. 


Z fotky je myslím zřejmé o jak malou dýmku se jedná, ale přidám přesnější popis. Délka je vcelku standardních 13cm, to aby z ní nebyl ohříváček na nos a kouř se stihnul v té délce trochu ochladit, protože rozpálit se dá opravdu velmi snadno. Náústek je z ebonitu a ke konci se rozšiřuje. Skus má sice na můj vkus dost úzký, ale je použitelný. V náústku je našroubován kovový chladič, vcelku typická záležitost u bezfiltrových dýmek od BPK. U jiné dýmky bych chladič zřejmě vyndal a hodil do šuplete (a nebo velkým obloukem hodil do odpadkového koše), ale v tomto případě jsem jej tam nechal, protože kouř z téhle dýmečky je ve většině případů opravdu horký a tak se hodí cokoliv, co mu trochu stojí v cestě. Hlavička je vysoká pouhé 3cm a kotlík má průměr jen 1cm. 


V praxi se ukázalo, že ač jde o malé rozměry, tak na deset minut kouření to není, spíš něco kolem půl hodiny, což je na rauchpauzu před kanceláří příliš dlouhá doba. Navíc je tu taková nepříjemnost, že si lidé okolo myslí, že se z toho kouří tráva (prý je tenhle tvar jako šlukovka na trávu poměrně populární) a vysvětlujte jim, že je  to dýmkový tabák... Když k tomu přidám nepříliš dobré kuřácké vlastnosti, nejeví se to ve výsledku jako příliš dobrý nákup. Jak jsem už zmiňoval na začátku, je to taková kuriozita...

neděle 20. března 2011

Nevill - billiard

Další z několika málo dýmek mé sbírky, které vznikly na workshopu u Honzy Kloučka. Přesněji řečeno je v pořadí druhá. Vlastně jsem tenkrát ani nic brousit nechtěl, původně jsem měl v úmyslu si jen přeleštit ebonitové náústky, ale nakonec jsem souhlasil, že si alespoň udělám něco z polotovaru. Prohrabával jsem se v bedně s nahrubo vytvarovanými hlavičkami, až jsem tam narazil na poměrně pěknou hlavičku billiardu. Vlastně to vypadalo jako ten typ, který Honza dělal na soutěže, jen na tom bylo o trochu více dřeva. Pustil jsem se tedy do práce a nakonec z toho vylezl kousek s poměrně hezkou kresbou ptačích oček a bez kazu!


Tedy zcela upřímně, strávil jsem nad tím sice spoustu času, ale podíl mé práce tu v celkovém měřítku není až tak zásadní. Tak nějak se mi to povedlo z toho hrubého tvaru srovnat, ale náústek a stříbrné kování mi samozřejmě dělal Honza a dobroušení dohladka mi dodělala Lucka, velký dík oběma! 

Výsledkem je billiard, který vzhledem i velikostí připomíná Stanwell 88. Kresba byla natolik pěkná, že jsem nepoužil žádné mořidlo a jen to přeleštil karnaubou. Zpočátku tedy byla mnohem světlejší, ale je na ní zkrátka vidět patina užívání, rozhodně ji nenechávám ležet ladem. Náústek je akrylový s bezfiltrovým čepem a krček dýmky zdobí decentní stříbrný kroužek. 


Je to velmi příjemná dýmka a zkrátka to potěší když vím, že jsem na ní nechal kus vlastního úsilí. Nechal jsem si ji na virginie, v poslední době zejména Hal O' The Wynd od Rattray's.

středa 16. března 2011

Lorenzetti - soutěžní dýmka z Petrohradu 2007

Tuhle dýmku jsem prvně viděl na obrázku v roce 2006 na místrovství světa v pomalém kouření dýmky v Mariánských lázních. Dostali jsme tam tenkrát letáček, který zval na další světový pohár, který se měl konal v Petrohradu. Dýmka vypadala velice sympaticky - pískovaný billiard se stříbrným spigotem. Rusové to zkrátka pojali ve velkém stylu.


Říkali jsme si tenkrát s pár lidmi, že ta dýmka je opravdu pěkná. Do Ruska se nám nikomu nechtělo, ale říkali jsme si, že jich určitě vyrobili spoustu navíc. Celé té akce se chopil Zdeněk Klásek, na dýmce.net známý jako Klasik51, skutečný muž činu. Začali jsme si dopisovat s prezidentem Petrohradského pipe-clubu, já přispěl svou troškou do mlýna tím, že jsem tu komunikaci překládal do angličtiny. Nakonec se všechno povedlo vyjednat a  šestadvacet dýmek dorazilo k nám do Česka. 

Radost to byla veliká, byla to vlastně moje první dýmka se spigotem. Velikost je tak akorát na soutěže, tedy zhruba dunhillovská čtyřka. Povrch je pískovaný, vršek hladký. Náústek je z akrylu, bezfiltrový, zakončený stříbrným spigotovým kováním. Jde o pravý spigot, tedy kov na kov. 


Několik  let jsem ji používal na soutěžní kouření, což se na ní bohužel podepsalo a časem jsem ji poněkud napálil, takže jsem ukončil její sportovní kariéru a nechal si ji na běžné kouření. Napálení snad zaroste karbonem a když ne, tak se tomu zkrátka pomůže trochou tmelu. Kuřácké vlastnosti má vynikající, od té doby co jsem s ní přestal soutěžit mám pocit, že už nedosahuju tak dobrých výsledků...