úterý 26. dubna 2011

Zdeněk Štór - dýmkařský nůž

Už to budou zanedlouho tři roky, co jsem na dýmce.net spatřil obrázek dýmkařského nože, jehož autorem byl Zdeněk Štór, a bylo mi v tu chvíli jasné, že tuhle hračku zkrátka musím mít. Zdeňkovi jsem hned napsal a poprosil ho, zda by mi podobný nožík také nevyrobil. Obratem přišla odpověď že není problém a spolu s tím výběr materiálu, který by se dal použít. Vybral jsem si čepel z damaškové oceli a tmavou střenku z palisandru a výsledek je zde:


Je to takový menší nožík, čepel má jen nějakých 7,5 cm. Nejsem moc technický typ abych to správně popsal, ale zkrátka je tu jednoduchý "mechanismus" - čepel dál pokračuje coby taková tyčka zakončená o něco šírší kulatou ploškou (ta se dá použít na dusání) a při otevření tohle zapadne do výřezu co je na vrchní straně střenky a funguje to v podstatě jako pojistka. Nechybí zde ani trn, který se čas od času také hodí, zejména pro čištění ucpaného kouřového kanálku. Dá se tím pohodlně nakrájet tabák, dusat při kouření a posléze si i trochu pomoci při čištění dýmky, co víc si přát?


Snad jediná moje výtka je, že by konec kterým se dusá mohl být o trochu větší, ale v tomto případě to nešlo jinak udělat, protože celé je to z jednoho kusu oceli. U pozdějších verzí už tam Zdeněk navařil o něco větší plošku na dusání. Každopádně použitelné to je, v pohodě. Celkově ta konstrukce a provedení vypadají jako taková vzpomínka na staré časy...

pondělí 25. dubna 2011

Trever Talbert - Ligne Bretagne "hliněnka"

Momentálně nejnovější přírůstek do mé sbírky - opět americký pipemaker Trever Talbert a dýmka z jeho řady Ligne Bretagne. "Hliněnka" píšu záměrně v uvozovkách, protože je samozřejmě vyrobena z briaru, to jenom ten tvar připomíná klasické hliněnky. O Talbertovy dýmky je velký boj a na svůj web a e-shop vždy hodí jen několik málo kousků. Ale je možné se připsat na jeho mailing list, takže potom oznámení nových položek přijde e-mailem. A přesně to se mi povedlo při nákupu této dýmky. To jsem zase jednou nemohl usnout a četl jsem si dlouho do noci a pípnul mi mobil že mi přišel nový e-mail, kouknul jsem na něj, kliknul na odkaz stránek Ligne Bretagne, prohlédnul nabízené dýmky a už jsem utíkal pustit počítač, protože tahle mě zkrátka uchvátila.


Na rozdíl od většiny dýmek Ligne Bretagne, které jsou obvykle maličké, má tahle relativně "dospělou" velikost blížící se dunhillovské čtyřce. Na výšku má 5cm a na délku dokonce 16cm! Stěny jsou samozřejmě velice tenké,  ta dýmka je celkově velice útlá a váží pouhých 30g, opravdu lehká jako peříčko. Pískování je na ní skvěle provedeno, to se jen tak nevidí. Dýmka je to samozřejmě bezfiltrová s akrylovým náústkem. Kuřácké vlastnosti má vynikající, díky té délce z ní jde opravdu chladný kouř. 


Vlastně jsem si ji chtěl nadělit ke svým narozeninám, i čísla  "11 3" na jejím spodku by seděla, když se to vynásobí, tak to dá 33. Ale na znamení a numerologii příliš nevěřím, ve skutečnosti je to jednoduché značení - 11 znamená rok 2011 a 3 znamená grade 3, značení kvality a typu zpracování, v tomto případě jde o pískovanou dýmku s výtečnou kresbou (a na tomto stupni také začínají hladké dýmky Ligne Bretagne). Původně jsem se domníval, že to druhé číslo je číslo dýmky v tom roce vyrobené, ale tak to zkrátka není.

U dýmek ze starého dřeva se mi velice osvědčil tabák Royal Yacht od Dunhilla, takže jsem ani u této příliš neváhal a nevymýšlel nic jiného. 

neděle 24. dubna 2011

Stanwell - Gilt Edge 84

Tak zde je ta Stanwellka o níž jsem se zmiňoval v předchozím článku a kterou jsem vyměnil s Tomášem Mahovským zas bentku od Mastro de Paja. Je z řady Gilt Edge, která se vyznačuje mosazným kroužkem na vršku hlavičky a dalším na konci krčku. Vypadá to vcelku hezky a luxusně, z praktického hlediska jsou tyhle okované vršky něco, na co by si člověk měl dávat pozor. Takováhle kovová aplikace se na samém začátku kouření dovede docela pěkně rozpálit a když se o to zavadí prstem, není to nic příjemného (samozřejmě dýmka se nerozpálí tak aby z toho byla nějaká závažná popálenina, ale přesto pozor na to!). 


Velikost kotle je zhruba na úrovni dunhillovské čtyřky. Mořená je na hnědou barvu, i když takhle na světle se zdá že jde trochu do hnědočervena. Náústek je akrylový na 9mm filtr. Značka "S" s korunkou je na náústku vyvedena opět v mosazi, aby to sedělo do barvy. Stanwellky mám dvě a na obou je skus na akrylovém náústku poměrně tenký, což některým lidem vadí, mně to naopak velice vyhovuje, přijde mi to pohodlnější. Kuřácké vlastnosti má velmi dobré.


Delší dobu jsem z ní kouřil Erinmore Mixture. Ten mám sice rád, ale ta aromatizace se mi nějak překouřila, asi si u něj dám chvíli pauzu. Teď jsem do dýmek na Erinmore začal cpát Mac Baren Dark Twist, což sice není úplně to samé, ale dejme tomu. Svého času jsem měl dojem, že Dark Twist je jeden z těch lepších tabáků co Mac Baren dělá (připouštím, že se téhle značce poněkud vyhýbám), tak jsem si přihodil jednu plechovku do poslední objednávky tabáku, abych měl trochu nějakou změnu a nekouřil stále dokolečka Hal, Royal Yacht, DeLuxe Navy Rolls a občas nějakou latakii. Asi to tak i bude, chutná lépe než většina tabáků od Mac Barena, není to špatné, ale asi jsem příliš zmlsaný jinými tabáky. Nemůžu říct že bych byl z Dark Twistu nějak zvlášť nadšený, ale kouřit se to jistě dá, tu načnutou plechovku spotřebuju...

sobota 16. dubna 2011

Mastro de Paja - billiard

Jedna z mnoha dýmek, které jsem vydražil na ebay. Vlastně to původně byl pár dýmek, který jsem koupil dohromady, billiardku a bentku. Víceméně podobná velikost kotle, stejný rustik. Billiardka se mi moc líbila, kvůli té jsem to vlastně dražil, bentka samozřejmě taky nebyla vůbec špatná, ale nějak jsem se nemohl rozhodnout jaký bych do ní dal tabák a jestli si ji vůbec chci nechat. Problém nakonec vyřešil Tomáš Mahovský, který od někoho dostal bentku od Stanwella a chtěl ji vyměnit za něco jiného, takže jsme provedli výměnu ku oboustranné spokojenosti.


Velikost dýmky je podobná jako u billiardu 4103 od Dunhilla, ale hlavička a průměr kotle jsou zde o nějaký ten milimetr širší. Už na první pohled zaujme velice jemným rustikem. Barva je taková kombinace tmavě hnědé vespod a červenohnědé na povrchu, Na konci a zespoda krčku je pak ponechán hladký povrch tvořící plošku pro označení výrobce Mastro de Paja, hand made in Italy a na kraji pak značka 0B (zřejmě zkratka pro povrchovou úpravu a kvalitu). Náústek je akrylový, zdobený takovou stříbrnou peckou. Je dělaný na 9mm filtr, ale přidali k tomu i bezfiltrový adaptér, který je skutečně funkční a má na sobě gumový těsnící kroužek. 


Původně jsem si říkal, že by se mohla hodit třeba na soutěže, ale na ty má bohužel příliš velký kotel, takže jsem si ji nechal na aromatiky. Momentálně z ní kouřím tabák Vermont Maple Cavendish od Pipeworks and Wilke, velice chutný tabák s aromatizací javorového sirupu. Bohužel je to americký tabák, což v současné době v podstatě znamená že se dá sehnat jen velice obtížně. 

sobota 9. dubna 2011

Nevill - billiard 2

Tohle je v tuto chvíli poslední dýmka, kterou jsem vyráběl na workshopu u Honzy Kloučka. Vlastně jsem ani nic vyrábět nechtěl, ale nechal jsem se nakonec přemluvit, že přece si tam nebudu jenom leštit dýmky. Tak jsem tedy svolil, že bych si udělal další billiard, něco jako ten předchozí z polotovaru. A než jsem tam něco našel, Honza už měl přířez připravený do hrubého tvaru, ať si to zkusím pořádně. Byl to boj a výsledkem je tohle:


Nakonec je ta dýmka mnohem subtilnější než byl původní záměr, ale to je dáno mou nešikovností, že jsem u přechodu mezi hlavičkou a krčkem brousil příliš daleko. Honza to nakonec zachránil a ten tvar značně přebrousil, takže zejména náústek je velice štíhlý. Zvlášť pokud se vezme v úvahu, že jde o filtrovou dýmku!

Kresba dřeva nedopadla nejhůř, pár kazíků se tam sice najde, ale na funkci to samozřejmě nemá žádný vliv. Žádné moření jsem na ni nedával, je to jen přeleštěné karnaubou. Velikost je kolem dunhillovské čtyřky. Náústek je z akrylu, ten mi nejvíc vyhovuje, protože v podstatě nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu.


Původní úmysl byl nechat si ji jako soutěžní dýmku a několik soutěží i absolvovala, ale zacházení se soutěžními dýmkami je takové dost nešetrné, takže jsem si ji raději nechal na běžné kouření. Původně jsem ji měl na virginie bez bližšího určení, teď z ní ale kouřím latakii.

čtvrtek 7. dubna 2011

IK Meerschaum

Tahle dýmka má dvě prvenství - jedna to byla moje první pěnovka a zároveň to byla také první dýmka co mi přišla ze Států. Vlastně jsem ji ani nemusel platit, tedy ne přímo. To jsme kdysi hráli takovou jednu online hru, chvíli to byla zábava, ale pak jsme se s kolegy z našeho československého klanu shodli, že nám to už začíná zabírat příliš mnoho času a tak jsme to rozpustili a rozehrané postavy rozprodali. A já tenkrát dostal nápad, že postavu vyměním za tuhle pěnovku z amerického shopu. Hodnotu měla nějakých 20 dolarů, což bylo zhruba to samé co jsem za tu dobu ve hře utratil za prémiový účet, takže ve výsledku to nebyl ani zisk, ani ztráta, jen se ta hodnota přesunula do něčeho jiného. 


K samotné dýmce, je to taková ta typická turecká pěnovka se vším co k ní patří. Náústek z nějakého bakelitu, čep co po kontaktu s horkým popílkem trochu ohoří, velikost co je ve skutečnosti mnohem menší než se zdá z fotek. Třeba tahle byla v kategorii "medium", z fotky je asi zřejmé že jde o malou dýmku. Na délku má 11cm, výška hlavičky je 4cm, nic moc velkého. Dýmka nějaké normální velikosti by u nich zřejmě musela být označena jako XXL. Je k ní samozřejmě pouzdro na míru, takže veškeré přenášení přežije a není třeba mít obavy, že by se mohla nějak poškodit. 


Kuřácké vlastnosti jsou takové rozporuplné, občas to s ní docela šlo, ale velmi často se najednou ukrutným způsobem rozpálí. Je to taková mrška u které nikdy nevím co od ní můžu čekat. Z aktivní služby jsem ji víceméně vyřadil, protože mám spoustu mnohem lepších dýmek. Jednou za delší dobu ji použiju při testování nějakého nového tabáku.