pátek 16. prosince 2011

Přemysl Omrt - kladívko

Přemek Omrt poslední dobou často navštěvuje naše pražské srazy pipE-clubu Dýmka.net, což přináší nejen skvělou možnost s ním dát řeč o výrobě dýmek a vůbec všem možném, ale také s sebou často přinese některé ze svých starších prací. A často se také pochlubí s dýmkami co má zrovna rozpracované a samozřejmě s dýmkami co má hotové a jsou na prodej. Tuhle dýmku jsem si u Přemka zamluvil ještě ve fázi kdy byla rozpracovaná, protože podobnou od něj již mám a ten tvar se mi zkrátka líbí. A výsledek dopadl takto:


Já téhle dýmce předzdívám "kladívko", trochu mi ho připomíná. Oproti té první je taková trochu robustnější a ke konci náústku u krčku není taková ta typická tvarovaná bambulka, kterou Přemek na svých dýmkách dost často má. Opět je tu větší hlavička dýmky (6,5cm na výšku) s aplikacemi z akrylu, dřevěná aplikace tvořící krček je z palisandru. Náústek je s filtrovým čepem na 9mm, já sice kouřím bez filtru, ale to nevadí. Na délku má 15cm, to je myslím u podobné dýmky tak akorát. V zubech se dá držet bez problému, hezky sedí a nijak zvlášť nepáčí čelist. Jak je vidět z fotek, dá se i pěkně postavit na stůl, ale především díky tomu výřezu perfektně padne do ruky. Hlavička je také ze strany od krčku nahoru zajímavě tvarovaná na dvě hranky, tady jsem se pokusil o detail:


Být ta dýmka pouze hladká, byla by samozřejmě také moc hezká, ale to by nebyl Přemek aby tam neměl něco zajímavého, takže je na ní takováto netradiční struktura, Přemek tohle používá na svých dýmkách poměrně často. 


Kuřácké vlastnosti má výborné, kouřil jsem z ní původně tabák Old Smoker, což je taková naprosto neutrální virginie. Teď do ní dávám něco velmi podobného, Orlik Golden Sliced, který jsem si v poslední době velmi oblíbil a zařadil jsem si jej do kategorie all-day smoke.

pátek 2. prosince 2011

BPK - soutěžní dýmka z Grand Prix Brno 2011

Další soutěžní dýmka do sbírky, tuhle jsem si přivezl z letošního Grand Prix Brno, opět pochází z prosečské fabriky BPK. Jednu takovou již mám z předloňského Grand Prix, to je taková dost obyčejná dýmka jakou bych si sám nejspíš nikdy nekoupil, ale u té letošní musím připustit že je vlastně docela hezká. 


Ve srovnání s tou předloňskou má o půl centimetru delší krček, na délku má 15,5 cm a na výšku 5cm. Zdá se že má i lepší dřevo než ta předloňská, na té byla kresba opravdu jalová. Na fotce je barva laku hodně zvýrazněna sluncem, jinak při běžném světle je to taková tmavě hnědá a vršek je ponechán světlý. Lak zatím drží, vydržel dokonce i první soutěžní kouření při kterém se mi dýmka opravdu pořádně rozpálila. Horší bylo, že ji v BPK zřejmě namořili i zevnitř, takže jsme měli možnost kromě soutěžního tabáku Alsbo Gold také okusit lehkou příchuť mořidla. Původně jsem měl v úmyslu celý kotlík vybrousit a zakuřovat holé dřevo, ale nakonec jsem z ní zkusil kouřit ještě jednou a už to nebylo tak zlé, po několikerém kouření již po mořidle není stopy. Náústek je ebonitový, je na něm nalepený kovový kroužek. Z jedné krčku je pozlacené logo BPK, na druhé je nápis XV GP Brno 2011.

Vrtání je v pořádku, to je ostatně u soutěžní dýmky věc nejpodstatnější, všechno ostatní jsou již podružné detaily. Osobně bych kouřový kanálek preferoval o trochu širší, původně jsem si říkal že jej trochu převrtám a rozšířím aby se mi z ní lépe kouřilo, ale nakonec jsem usoudil že kanálek nechám jaký je, protože podobně úzký bude i na jiných soutěžích, takže je to vlastně dobrá pomůcka na trénink. 


Kouří se z ní vlastně vcelku dobře, snad jen že se dovede velice snadno rozpálit. Ale to je svým způsobem dobře, protože dýmka by při kouření měla být pokud možno chladná a u té soutěžní to platí ještě víc. Asi mě tím sama učí pomalému kouření, uvidíme jak to půjde dál. Žádný konkrétní tabák jsem do ní nevybral, prvně v ní hořelo Alsbo Gold a protože bude i nadále soutěžní dýmkou, nezbývá než do ní dávat nějaký aromatik. Momentálně z ní kouřím Skandinavik White, až mi dojde, vyberu něco jiného, možná červeného W.O.Larsena nebo něco podobného.