sobota 18. února 2012

JanPipes - soutěžní dýmka z Klání 2011

Začněme tentokrát "od podlahy", na spodní plošce této dýmky je nápis "XI. Klání zemí Koruny české, Kostelec nad Černými lesy 11.6.2011". Ano, jde o soutěžní dýmku z loňského Klání. Dýmka nese značku JanPipes a jde o tvar Wankel, což je velmi typický tvar Honzy Kloučka. Jinak se na výrobě soutěžních dýmkek podílel také Michal Novák, pokud si správně vzpomínám.


Rozměry jsou na soutěžku vcelku standardní - zhrub 14cm na délku a 5cm na výšku. Váha je nějakých 46g, což není vůbec špatné. Tvar je to poměrně dynamický a trojhranná hlavička perfektně zapadne do dlaně levákovi i pravákovi. Náústek je ebonitový, ozdobený na konci kovovým proužkem. Dýmka je dělaná na 9mm filtr, ten sice nepoužívám, ale věřím že spoustě soutěžících filtr přišel vhod. 

Pokud jde o samotné kuřácké vlastnosti, nemám té dýmce co vytknout, kouří se z ní velmi dobře. Na můj vkus má příliš silný skus, jsou sice lidé kterým to vyhovuje, ale já mám raději o dost tenčí, možná jej někdy trochu obrousím. Pokud jde o vzhled, to je myslím na fotkách vidět, pěkných pár kytů a kazíků se na té dýmce najde. Na funkčnost to nemá samozřejmě žádný vliv, ale esteticky to zrovna nepůsobí. 


U těch soutěžních dýmek je to zkrátka náhoda, někomu vyjde krásná, jinému zase ne. I tak mám dýmek víc než bych ve skutečnosti potřeboval, takže těch pár kytů mě tolik nemrzí. Nechal jsem si ji na aromatiky. První tabák co v ní hořel byl soutěžní Samuel Gawith Grousemoor. Co si tak vzpomínám za poslední dobu, kouřil jsem z ní Scandinavik White a Black & Bright. Po důkladnějším zakouření ji ponechám jejímu původnímu určení a čeká ji kariéra soutěžní dýmky.