čtvrtek 18. července 2013

Nevill handmade - Dark Bent 6/13

Další experimentální dýmka z hobby bloku. Na dřevu bylo více kazů a nějaká ta prasklinka a kresba také nebyla žádná sláva, takže to byla celkem jasná volba na první použití tmavého mořidla. Ještě napůl hotový tvar jsem ukazoval na našem pravidelném srazu kamarádům z PPNSD, první reakce byly stejné, že je tam poněkud nepoměr mezi útlým krčkem a tou velkou hlavičkou, že by se to dalo trochu víc probrat a zeštíhlit. Na tom určitě něco je, zkusím něco podobného příště, nicméně tady jsem právě chtěl udělat tu rovnou linii co hezky kopíruje bradu když se dýmka drží v zubech a z ní pak vystupuje ta výrazná hlavička, vypadá to tak trochu jako saxofon. 


Použil jsem jako obvykle své různé rašple a smirkový papír, moje výrobní postupy jsou zkrátka velice manuální. Drobný rustik jsem opět dělal frézkou Proxxon a mám pocit že to rustikování mi jde čím dál rychleji. Na povrchovou úpravu jsem použil tmavé mořidlo a parafínový olej, dnes ráno jsem to ještě přeleštil karnaubským voskem. Na kotouči je vidět že to mořidlo se trochu odleštilo, budu doufat že to stačilo a nebude to při kouření špinit ruce. Výsledná povrchová úprava se mi líbí, do tmavé barvy trochu prosvítá světlejší kresba, drobný rustik se trochu odleštil a trochu to připomíná pískování. Tuhle povrchovou úpravu zcela jistě v budoucnu použiju. 


Je to taková spíše větší dýmka, na délku má 14cm, na výšku zhruba 5,5cm. Stěny jsou silnější, mají kolem centimetru. Tabákovou komoru jsem trochu rozšiřoval, takže se do téhle dýmky vejde slušná nálož tabáku. Připouštím že tenhle kousek není až tak precizní, možná jsem některé věci trochu uspěchal tím jak jsem byl zvědavý na použití mořidla a už už jsem to chtěl vyzkoušet. Ale výsledek myslím není až tak zlý a zas jsem se při té výrobě něco málo naučil.

úterý 16. července 2013

Nevill handmade - Sunshine Poker 5/13

Další dýmka z hobby bloku, tentokrát poker. Začal jsem té dýmce říkat Sunshine Poker, protože výslednou barvu získala po několika nátěrech parafínovým olejem a sušil jsem ji na slunci a dřevo dostalo takovou příjemně medovou barvu. 


S výrobou to jako obvykle nebylo snadné. Nevím jak se mi to povedlo nebo zda to byla už vada z výroby, ale na krčku jsou dvě malé praskliny u který jsem uvažoval zda je nestáhnu nějakým kroužkem, ale nakonec jsem to nechal být. Jinak na pokeru se samozřejmě musí dbát na to aby dýmka byla správně vyvážena a stabilně stála na spodku aniž by se převážila dozadu že by si náústek sedal na stůl. Snadno se to řekne, hůř udělá. Původně byla ta dýmka vyšší, ale právě z důvodu stability jsem musel trochu ubrat, ale s výsledkem jsem spokojen.


Jako povrchovou úpravu jsem zvolil svůj oblíbený drobný rustik, se kterým jsem pokračoval až na část náústku. Dýmku jsem zbarvil parafínovým olejem a na závěr ještě přeleštil carnaubským voskem. Na výšku má necelých 5cm, na délku 15cm. Stěny jsem nechal silnější, mají okolo centimetru. V zubech se udržet dá, i když je to spíše dýmka do ruky nebo právě k tomu aby si ji člověk pěkně odložil na stůl. 


Na závěr ještě přidám detail rustiku a kresby dřeva která zde prosvítá. Dýmka je to zatím nekouřená a teprve čeká na další použití. S ohledem na lehce naprasklý krček si ji nejspíš nechám pro sebe, ale uvidíme...