úterý 20. srpna 2013

Georgi Todorov (Getz Pipes) - Chubby Calabash Inside Rhodesian

Georgi Todorov je velice šikovný a nápaditý výrobce dýmek z Bulharska. Seznámil jsem se s ním před dvěma lety v Kostelci nad Černými lesy, kde tenkrát probíhala akce Pipemakers Meeting a posléze také Klání zemí Koruny české. Moc se mi líbily jeho dýmky co mají "calabash inside system", tedy velkou vzduchovou komoru díky které má dýmka jednak perfektní tah a kouř to také velmi ochladí. Tenkrát jsem si od něj koupil dýmku Conus, ze které stále kouřím a nemůžu si ji vynachválit. Letos byl Georgi zase na Klání a domluvili jsme se že by mi vyrobil dýmku s tou druhou variantou calabash inside systému - chubby. Všechno to jsou takové poměrně krátké a robustní dýmky, ovšem tabáková komora je tu poctivá střední velikost. Tvarů má několik, já si vybral rhodesian s pískovanou povrchovou úpravou.


Zvláštností tohoto systému je veliká vzduchová komora a náústek se širokánským čepem. Díky této komoře má dýmka perfektní tah a na to jak je krátká z ní jde nezvykle chladný kouř. Dodám ještě že kouř je také velice suchý, tabák mi v té dýmce zatím téměř nemočkoval.


Na délku má zhruba 11cm a na výšku 5cm, tedy skutečně velice kompaktní rozměry. Váhu má 66g, což na jednu stranu není zrovna málo, ale při bližším pohledu je vidět že jde vlastně o pořádný kus briaru.


Původně jsem myslel že to bude spíše taková dýmka do ruky, ale mezi zuby se kupodivu dá držet velmi dobře, aniž by to nějak zvlášť páčilo čelist. Ani obavy zda se třeba během kouření váhou samotné dýmky neuvolní náústek a nevypadne se nijak nepotvrdily, drží to pěkně pohromadě, je to všechno velmi přesná práce.


Kouřím z ní Dunhill Elizabethan Mixture, tradiční směs co se před lety přestala bohužel vyrábět a nedávno si na ni výrobci vzpomněli a již je znovu k dostání. Tedy zatím jsem to kupoval v Německu, ale třeba u nás časem také bude. Pro mě je to z evropských tabáků asi nejlepší směs virginie a perique. Chutná mi snad dokonce víc než Royal Yacht, to už u mě něco znamená, protože RY kouřím téměř pořád. Asi to bude tím že Elizabethan je slabší a jemnější a také má tu dobrou vlastnost že hoří velice dlouho...


Na závěr přidávám fotku z Klání, na které je Georgi s Manduelou, zrovna tam zkoumají vyhranou meršánku. Jsem moc rád že jsme se s Georgim na téhle dýmce domluvili, považuji to za velice zajímavý přírůstek do mé sbírky.