čtvrtek 12. září 2013

Přemysl Omrt - XXL 14/11

Na červnovém Klání zemí Koruny české jsem neodolal a pořídil si další dýmku od Přemka Omrta. Prostě mě hned zaujala, prohlížel jsem si tam spoustu dýmek jak od Přemka, tak i od dalších výrobců, ale stejně jsem se pak zase vracel zpátky k téhle, až jsem ji koupil. Přemek o ní říkal že to je moc dobrá dýmka a za slušnou cenu, což byla naprostá pravda.


Je na ní vyraženo XXL 14/11. Na první pohled to není až tak ohromně velká dýmka, zdaleka nedosahuje např. velikosti XXL freehandu co jsem od Přemka koupil loni v Dalešicích. Nicméně do kategorie velkých dýmek bych ji jistě zařadil, protože tabáku se do ní vejde spousta. Na výšku má 5cm, na délku 13cm a váha 71g napovídá že to není až tak úplně malá dýmka, vlastně je to pořádný kousek dřeva. Jinak podle číslovky tu dýmku Přemek vyrobil v roce 2011, ale nevzpomínám si že bych ji na nějaké dýmkařské akci předtím viděl. Tím lépe, věřím že jinak by si ji určitě už dávno někdo jiný koupil.


Dýmka nese Přemkův typický rukopis - hranky, zaoblení a nechybí ani ponechané plato na jedné straně. Kresba je na jedné straně, předku a vršku grain, na druhé straně a spodku jsou hezká ptačí očka. Náústek akrylový ve filtrovém provedení na 9mm. Akrylu rozhodně dávám přednost, protože údržba ebonitových náústků, to je věčný a nikdy nekončící boj...

V ruce sedí perfektně a i když 71g už je na dýmku nějaká váha, dá se mezi zuby držet velice pohodlně, je dobře vyvážená. Přesně to co mám na Přemkových dýmkách rád - má to promyšlené do posledního detailu a všechno musí být nejen pěkné, ale také zcela funkční.


Kouřím z ní Dunhill Elizabethan Mixture a až mě přestane bolet ruka tak to zřejmě bude jedna z prvních dýmek, ze kterých si zapálím. Jinak fotky jsou takové trochu improvizované, zrcadlovku neudržím, tak jsem fotil z mobilu a není to zrovna velká sláva. A tohle jsem do značné míry psal na tabletu přes mobilní aplikaci Blogger. Jde to docela dobře, jen mi v tom nějak nešlo naházet fotky přímo do textu, tak jsem to musel trochu doladit na počítači.


Na závěr ještě přidám fotku z Klání, na které je Přemek se svými dýmkami.

sobota 7. září 2013

Jedna ruka netleská

Nedávný úraz pravé ruky mi dal hodně podnětů k úvahám o tom jak je většina lidských činností přizpůsobena tomu že zkrátka máte dvě ruce. Měl jsem kdysi nohu v sádře, což je sice omezující na pohyb, ale běžné činnosti je možné stále vykonávat. U ruky je to evidentně horší, zvlášť když jsem pravák a levou ruku mám, jak se říká, „levou“. Nezbývá než se nějak přizpůsobit této nezvyklé situaci. Dal jsem si dohromady takových několik oblastí jinak běžných činností a jak jsem se s nimi vyrovnal.

Osobní hygiena - ta mi kupodivu takový problém nedělá snad až na sprchování, to je s jednou rukou docela výzva, protože poraněná ruka by se neměla namočit. Já zvolil osvědčené řešení – přes ruku s obvazem se dá pytel na odpadky a připevní se gumičkami. Vypadá to směšně, ale funguje to. Teď už mám vyndané stehy a zlomenina je fixována dráty, takže už se konečně můžu sprchovat bez pytle přes ruku.

Jídlo – zpočátku bylo pro mě jednou z nejtěžších věcí namazat si krajíc chleba máslem, to jsem myslím levou rukou nikdy nedělal. Už naštěstí mám trochu cviku a taky si můžu trochu pomoci pravou rukou, není to ideální, ale velmi pomalu a opatrně to jde. Už můžu pomalu a opatrně i krájet, takže hned je mi lépe a radostněji.


Práce – neschopenku jsem rušil poměrně brzy, protože bych se asi ukousal nudou (a bez pravé ruky nemůžu hrát většinu svých oblíbených počítačových her). Já stejně většinou pracuju z domova, takže na tom se toho pro mě tolik nezměnilo. Psaní na klávesnici levou rukou není žádná sláva, zvlášť když jsem byl zvyklý psát všemi deseti prsty a to opravdu velmi rychle. Našel jsem si k tomu nějaké rady, třeba že se základní poloha posune doprostřed mezi klávesy F a J, nicméně to bych se asi učil pokud by tohle bylo dlouhodobé. Zatím píšu tak že levou rukou zůstávám v základní poloze a na druhou stranu se zkrátka přesouvám .Objednal jsem si kompaktní klávesnici na které nejsou mezi klávesami příliš velké mezery a díky tomu mi jde psaní o trochu rychleji. Taky si v poslední době občas pomůžu pravým ukazovákem a palcem. Numerickou klávesnici mám externí a mám ji teď umístěnou nalevo vedle klávesnice. Myš jsem si také přehodil nalevo a prohodil jsem na ní levé a pravé tlačítko.

Psaní propiskou - donedávna v podstatě nemožné a levou rukou pomalu nezvládnu ani psát hůlkovým písmem. Teď už dovedu tu propisku tak nějak vsunout mezi prsty, naštěstí jediný případ kdy potřebuju psát je když mi pošťák přiveze nějakou zásilku abych podepsal převzetí. A stejně nic z toho co jsem po úrazu podepsal nevypadá jako můj podpis...

Mobil a tablet – u toho žádný problém není, dotykové ovládání jde v pohodě i jen jednou rukou a predikce psaní se také hodí více než kdy jindy. Taky jsem měl nápad že bych spároval tablet s počítačem a používal ho na psaní místo klávesnice, ale není to tak rychlé jako normální klávesnice.

Fotografie – to je docela problém, moje oblíbená zrcadlovka má s velkým objektivem asi tak něco ke dvěma kilům a v pravé ruce ji prostě neudržím, vlastně ji dost dobře nemůžu chytit, to by bolelo. Takže nezbývá než používat mobil, což není úplně ono, ale jde to. Fotil jsem s ním už dříve, např. když byla velká voda.


Kouření – tohle mě mrzí asi nejvíc, od svého úrazu jsem neměl dýmku. Dříve mě vůbec nenapadlo jak moc jsou při kouření dýmky potřeba obě ruce. Na nacpávání, zapálení, dusání, čištění, většina z toho se jednou rukou dost dobře nedá udělat. Zatím je u toho příliš mnoho pohybů u kterých cítím že to bolí a to prostě nejde. Takže spotřebovávám své zásoby doutníků a už jsem si objednal další. Dýmku mi to sice plně nevynahradí, ale lepší než nic. Zatím mám jasno v tom že první tabák, který si po té dlouhé pauze dám, bude Dunhill Elizabethan Mixture...