neděle 19. ledna 2014

Nevill Handmade Poker 1/14

Myslím že dobrá věc se podařila a první dýmka roku 2014 je víceméně hotová. Dokončil jsem ji v pondělí po obědě, kdy jsem ji na jemném kotouči vyleštil karnaubským voskem. Vzal jsem ji v pondělí ukázat kamarádům z Dýmka.net a v úterý jsem ji také měl na srazu PPNSD, ohlasy byly vcelku pozitivní, slyšel jsem vícekrát že se lepším. Od několika lidí jsem slyšel připomínku že bych mohl ten spodek trochu srovnat, protože není úplně rovný, je to tam tak lehce vyboulené. Možná to ještě dobrousím, možná ne, říkám si že to by mi snad ani nikdo nevěřil kdyby na mé dýmce nebyly nějaké nepravidelnosti. Dnes ráno jsem ji ještě jednou přeleštil, předtím se mi sice zdálo že to stačí, ale byla taková dost matná. Leštění tedy není zrovna moje silná stránka, ale snad je to o něco lepší. Výsledek tedy vypadá takto:


Na délku má 14,5cm, na výšku zhruba 5,5cm, Tabákovou komoru bych řadil spíše k těm větším, stěny hlavičky jsen nechal zhruba necelý centimetr silné. Váží 63g, což myslím na takový kousek dřeva není až tak moc. Náústek je akrylový s čepem na 9mm filtr, část jsem rustikoval. Volba sedlového náústku se mi rozhodně vyplatila, jednak mi ke tvaru dýmky lépe sedí a také je o trochu lehčí. Oproti normálním náústku, co původně na tom hobby bloku byl, je ten sedlový lehčí přesně o 2g. Zdá se to hrozně málo, ale je to přesně ten rozdíl kdy se sedlovým náústkem dýmka sama stojí, zatímco s tím normálním se převáží, takže bych tam musel zřejmě udělat sklon dna ve větším úhlu, aby se to vyrovnalo.


Na závěr přidávám detail spodku dýmky a rustiku co jsem fotil před týdnem. Takhle světle ta dýmka ve skutečnosti nevypadá, ale trocha slunečního světla dělá divy. 


Zatím jsem se ještě nerozhodl jaká tuhle dýmku čeká budoucnost, uvidíme. Výroba mě hodně bavila a zejména z té povrchové úpravy mám opravdu radost. Mám tu ještě v zásobě nějaké tři další hobby bloky, takže se v blízké budoucnosti určitě pokusím o něco dalšího.

Update - 12.2.2014 - tahle dýmka už má svého majitele a je jím kamarád a kolega z PPNSD Kryštof Boháček, věnoval jsem mu ji jako dárek k narozeninám. Věřím že mu bude dobře sloužit...

neděle 12. ledna 2014

Nevill - první dýmka roku 2014

Včera odpoledně mě popadla ta správná tvořivá nálada a tak jsem si vyndal připravený hobby blok a začal s prací na první letošní dýmce. Hobby blok jsem si vybral už během týdne, měl jsem tam poslední na rovnou dýmku a řekl jsem si že to bude do začátku dobré, rovné dýmky mi na výrobu vždycky přišly jednodušší než bentky. Vyměnil jsem u toho také náústek, měl jsem v zásobě jeden sedlový který mi k zamýšlenému tvaru pasoval mnohem lépe. Pokud jde o tvar, zkusil jsem další poker, právě k němu je sedlový náústek výhodnější, protože nemá takovou váhu. Včera jsem udělal základní tvar, to mi zabralo asi tak dvě hodiny. Dnes ráno jsem pokračoval další dvě hodiny, doladil jsem celý ten tvar a v tu chvíli to vypadalo takto. 


Nakonec jsem musel trochu šikmo zbrousit spodek, ale zdá se že se to povedlo, ten poker skutečně sám stojí. Odpoledne jsem tomu dal další dvě hodiny, kdy jsem trochu leštil a především jsem celou tu dýmku rustikoval. Rustikování mi z těch dvou hodin pochopitelně zabralo nejvíc. Pak jsem udělal nátěr tmavým mořidlem, chvíli počkal a poté to celé odleštil hrubým kotoučem. 


Tmavé mořidlo jsem tentokrát nanesl jen velmi zlehka a odleštil jsem je brzy, říkal jsem si že tu dýmku schválně zkusím uděla o něco světlejší. Tady na snímku už je po nátěru parafínovým olejem, ten budu ještě několikrát opakovat, ono to stejně ještě o nějaký ten odstín ztmavne. Pak už jen zbývá to vyleštit a dýmka by měla být hotová.

Od konce léta jsem nic nevyráběl, tak jsem si říkal jak to půjde. Samotného mě překvapilo jak mi to šlo od ruky, myslím že takhle rychle jsem ještě dýmku hotovou neměl. Jasně, zas tak rychlé to není, někdo jiný by za tu dobu nejspíš stihl těch dýmek několik, ale pro mě je těch šest hodin momentálně rekord. Pravá ruka mě během té výroby nijak nebolela, takže to šlo o to lépe a radostněji. V téhle fázi se už na tom myslím nedá moc zkazit, takže by se tu snad brzy měl objevit výsledek.

středa 1. ledna 2014

PF(eife) 2014

Další rok uběhl a je čas trochu se zastavit a ohlédnout se za vším co se za tu dobu událo. Tedy momentálně jsem se musel spíš zastavit a ulehnout protože na mě leze nějaká viróza nebo co (a opičí chřipka to kupodivu není). Ale to nevadí, na tabletu se dá psát docela dobře. Takže co se za ten rok stalo zásadního v mém životě?


Začal jsem tak trochu fušovat do řemesla kamarádům co vyrábí dýmky a ačkoliv mi chybí výtvarné vzdělání a řemeslné dovednosti, musím říct že mě to dost baví. Vyrobil jsem za ten rok sedm dýmek, horší i lepší, ale na každé jsem se něčemu naučil. Některé jsem rozdal kamarádům, z některých sám kouřím. Nebýt toho úrazu na ruce, asi jich bylo víc. Uvidíme jak se mi bude v tomto směru dařit v novém roce.

Nákup nových dýmek jsem oproti jiným letům myslím docela omezil, ale i přesto se v mé sbírce zabydlelo několik moc pěkných dýmek. Také jsem trochu zvětšil své zásoby tabáku, levnější už to nebude a co když skončí výroba některého z mých oblíbených? Trochu jsem provětral a doplnil obsah humidorů během doby kdy jsem nemohl kouřit dýmku. Doutníky jsou fajn, ale dýmka je u mě stále na prvním místě.

S tím úrazem ruky jsem si opravdu užil. Pobyty v nemocnici, operace, rehabilitace. Po letech co užívám služeb smluvních zdravotnických zařízení kde se nečeká a termíny platí, takhle ve standardu to tedy byla poněkud studená sprcha. Ale když člověk musí, tak vydrží ledacos a dovede se nějak přizpůsobit situaci. Teď třeba vím že se dá fungovat i jen s levou rukou, i když to fakt není žádná sláva. Beru si z toho to pozitivní - levou ruku mám teď o hodně šikovnější. A ta pravá se vrací do normálu, není to ještě na 100℅, ale dejme tomu...

V práci to začíná být poměrně zajímavé, je toho víc, je to mnohem náročnější, ale taky je to svým způsobem zábavnější. A sice nevím jak se to stalo a čím jsem si to zasloužil, ale vyhrál jsem ve firemní anketě o nejlepšího zaměstnance měsíce. Dost mě to překvapilo, býval bych řekl že mě tolik kolegů nezná, protože pracuju z domova velmi často. Zřejmě jsou za mnou vidět výsledky a asi něco dělám dobře, každopádně si toho moc vážím.

V rodině máme přírůstek, v listopadu se narodila moje neteř Anetka. Je to malinkatý človíček, narodila se předčasně, ale má velkou chuť k jídlu a hezky roste. Taky jsem opakovaně (a v takové frekvenci až to začalo být otravné) slyšel dobré rady jak bych se měl oženit a mít děti. Na všechno asi musí přijít ten správný čas...

Co jinak? Dohrál jsem několik počítačových her, přečetl několik knih a spoustu comicsů. Sledoval jsem různé seriály, hlavně Farscape a v poslední době např. ten nový seriál Sherlock. Mám nový telefon Google Nexus 5 a možná si v novém roce pořídím desetipalcový tablet, lépe by se mi na tom četly comicsy. A taky mi přibylo do sbírky pár pěkných nožů, o některých jsem tu už psal. A oproti loňskému roku jsem přece na blog napsal o pár příspěvků více. 

Díky všem čtenářům za pozornost a přeji vše nejlepší do nového roku 2014!