pondělí 10. února 2014

Nevill - Handmade Happy Bent 2/14

Přiznám se že s publikací článku o téhle dýmce jsem docela váhal. Jak to popsat, když vezmu v úvahu kvalitu své tvorby, tak je určitě mnohem více svébytná než je standard. Při výrobě téhle dýmky jsem do jisté míry pochopil frázi "nechat se vést dřevem". Ne že bych sledoval jak mi jdou léta a tomu přizpůsobil tvar, tak daleko zdaleka nejsem. Ten spodek měl být pochopitelně normálně kulatý a mnohem masivnější, ale narazil jsem na pořádný kaz. To se stává, do dřeva člověk nevidí a ten kaz se objevil až po větším broušení kdy jsem už v podstatě měl hotový hrubý tvar. Říkal jsem si že potřebuju vědět jak daleko až sahá, aby to třeba nešlo až do tabákové komory. Zevnitř sice nic takového vidět nebylo, ale jeden nikdy neví. Tak jsem do toho zajel frézkou, do hloubky to šlo tak možná dva milimetry (zhruba, já nikdy na tyhle přesné míry nebyl), zato se táhnul podélně pod povrchem ještě takový dobrý centimetr a půl. Původní myšlenku že bych to třeba zkusil zakytovat jsem zavrhnul a prostě jsem frézkou pokračoval dál, pak jsem to ještě zkorigoval kulatým pilníkem a výsledkem byl zářez táhnoucí se z jedné strany na druhou.


Zbytek byl takový ten můj oblíbený postup - jemný rustik frézkou Proxxon, nátěr tmavým mořidlem, odleštění hrubým kotoučem, nátěr parafínovým olejem a na závěr přeleštění na jemném kotouči s karnaubským voskem. Na délku má 13,5cm, na výšku má 5cm přičemž stěny jsou silné zhruba 8mm, je to už taková spíše větší dýmka. Váhu má lehce přes 56g, to myslím není zlé, je na ní dost dřeva. V ruce se zdá poměrně lehká, býval bych řekl že váží mnohem méně, nicméně budu věřit své digitální váze. Sedlový náústek je z akrylu ve filtrovém provedení, část jsem opět rustikoval. 


Název Happy Bent je podle tvaru toho zářezu. Říkal jsem si že bych to protáhnul do takového jakoby úsměvu. Dýmka přece má člověku přinášet radost a úsměvy, tak jsem ty potíže s materiálem při výrobě vzal s úsměvem a ten jsem také do toho briaru vybrousil. 


A taky mi to lehce připomíná hlavu Gigerova Vetřelce, ostatně ten by se také mohl usmívat. Ještě se budu rozhodovat jak s touhle dýmkou naložím, dost možná z ní budu kouřit sám. Mám trochu obavu jestli kvůli tomu vybrání není dno příliš tenké, i když myslím že by tam měl být dostatek materiálu, mám dýmky co mají opravdu tenké stěny a ten žár vydrží aniž by se propálily. Tuhle dýmku osobně nepovažuji za příliš povedenou, nejsem s ní určitě tak spokojený jako s mou první letošní dýmkou, ale přesto tu vidím jistý pokrok. Vůbec ne pokud jde o kvalitu ve mé výrobě, ale vidím tu jistý pokrok sám u sebe - že jsem s tím neseknul, ale našel jsem v sobě naopak dost trpělivosti a vytrvalosti a tu dýmku jsem dodělal. Ještě tak začátkem loňského roku bych to nejspíš odložil a začal s prací na něčem jiném, takže myslím že ta výroba dýmek má na mě poměrně pozitivní vliv. I to je dobrým důvodem k úsměvu... 

sobota 1. února 2014

Charatan - Mayfair 489

Máme tu první únorový den a dovolím si představit nejnovější přírůstek do mé sbírky a zároveň první dýmku kterou jsem koupil v roce 2014: Charatan of London - Mayfair 489. Koupil jsem ji v úžasné nové prodejně Etrafika Praha, kterou velice doporučuji a časem o ní zřejmě také budu muset něco napsat. Ale zpět k dýmce, pochází ze sbírky jednoho starého sběratele a ten tvar a hustá kresba s pěknými očky po stranách mě naprosto nadchly. A když jsem viděl velmi příznivou cenu, nebylo to příliš dlouhé rozhodování, prostě jsem ji musel mít. Vznešeně řečeno, ujal jsem se staré dýmky která u mě konečně dosáhne svého účelu a našla u mě dobrý domov.


Abych ji nepřechválil - má několik kazíků a nějaký kyt by se tam taky našel. Je lakovaná což je myslím na fotkách vidět, leskne se tak že se fotí opravdu špatně. Ale jak jsem říkal, kresba je hezká a hustá, posazení toho tvaru do dřeva se nedá nic vytknout a zkrátka něco na té dýmce je. Jako by z ní přímo dýchal duch staré dobré Anglie z dob kdy kouřit dýmku bylo něčím naprosto normálním a nikde nebyly ty hloupé zákazy kouření. 

Za zmínku stojí že Charatan je o velice tradiční značka, svého času to byla jednička mezi anglickými výrobci dýmek. Firma Dunhill tuhle značku koupila v roce 1978 a prodala ji o deset let později a od té doby se dýmky Charatan vyráběli ve Francii v St. Claude. Roku 2002 Dunhill koupil tu značku nazpět a dýmky Charatan se od té doby opět vyrábějí v Anglii. Nerad bych to celé opisoval, takže zde je odkaz na stručnou historii značky Charatan: http://pipedia.org/wiki/Charatan

Pokud jde o tu moji dýmku, nemyslím sice že by byla ze 70. let (i když možné by to bylo), ale odhadoval bych že bude s největší pravděpodobností z 80. let kdy výroba ještě byla v Anglii. Odhaduju to z toho že ty francouzské Charatan měly všechny značku na náústku zatímco tahle žádnou značku na náústku nemá. Na krabičce také žádné zmínky o Francii nejsou. Sice by to lehce pošramotilo mou představu o dýmce z Anglie ze starých dobrých časů, ale i kdyby byla z francouzského období, tak by mě to tolik nemrzelo. Však v St. Claude se dodnes vyrábí pěkné dýmky.

Jméno Mayfair je zřejmě podle části v centru Londýna, mně to hned připomnělo čarodějnickou rodinu Mayfairů z New Orleansu o které psala moje oblíbená spisovatelka Anne Rice, ale to je pochopitelně jen shoda jmen.


Na délku má 14,5cm, na výšku 5cm, je to už taková spíše větší dýmka. Stěny hlavičky jsou mají zhruba 8mm, takže myslím že váha 56g je k tomu naprosto přiměřená. Náústek je akrylový v bezfiltrovém provedení a zajímavé je jeho zakončení kdy je u skusu takový jakoby schůdeček a skus je o to tenčí. Kamarádi z Etrafiky říkali že by to mohlo sloužit pro takový ten gumový návlek co se někdy dává na dýmky pro měkčí a pohodlnější skus, což je dost možné. Já tam tedy žádný návlek dávat nebudu, takhle mi to naopak vyhovuje protože tenký skus mám na dýmce velice rád. 

Pokud jde o kuřácké vlastnosti, tak si nemůžu stěžovat. Nijak zvlášť se nepřehřívala, tabák se v ní choval dobře, vrtání je vzorné takže se dá náústkem protáhnout čistič až dolů do tabákové komory. V ruce sedí perfektně a mezi zuby se také dá bez problému udržet. U výběru tabáku jsem trochu váhal, nakonec jsem zvolil Dunhill Elizabethan Mixture z nové produkce, myslím že k té dýmce hodí.