sobota 12. dubna 2014

Pipkin (Petr Kučera) - billiard

Tuhle dýmku jsem od Petra Kučery koupil už v loňském roce na Třebíčském kouření v Dalešicích a tak nějak jsem čekal s článkem o ní jednak až ji trochu zakouřím a pak také až si Petr udělá nějakou webovou prezentaci, což se již povedlo, takže odkaz je zde: http://www.dymkypipkin.cz/


Na Petrovi je pozoruhodné že dýmky začal vyrábět teprve před rokem, sám píše že se základy naučil od Honzy Kloučka a Tomáše Mahovského, ale jeho tvorba tedy nijak začátečnicky nevypadá. Už loni zkoušel všelijaké aplikace ať už z jiných druhů dřeva, rohoviny, myslím že i z bambusu a letos tam má tvary i aplikace které jsou poměrně odvážné a technicky náročné. Když se podíváte na dýmky co má Petr na stránkách, tak si asi také řeknete jak se tohle všechno dokázal během tak krátké doby naučit. Sám nevím, myslím že je to prostě přirozený talent a veškeré informace týkající se výroby dýmek do sebe, obrazně řečeno, nasává jako houba. Je vidět že s každou dýmkou se posouvá o krok dál.

Nedávno byl Petr s výpravou Dýmka.net na mezinárodním mistrovství Dánska v pomalém kouření dýmky, měl tam samozřejmě svou nabídku dýmek a udělal tam velký dojem na pány z Danishpipeshop.net, ostatně můžete se o tom přesvědčit ZDE. Klobouk dolů, to znamená opravdu hodně!

Osobně Petra znám nějak od loňského roku kdy začal chodit na srazy pražské buňky Dýmka.net, je to dlouholetý zkušený kuřák, má ve sbírce mnoho krásných dýmek. Na mě působí jako takový velice skromný člověk, je vidět že na dýmkách si dává záležet, je to poctivá práce. 


Ale vraťme se k té dýmce co od něj mám. Časem to bude zřejmě sběratelský kousek, protože má vyražené pořadové číslo 002. Je to takový masivnější billiard se zajímavým vykrouženým náústkem. Povrchová úprava je jemné pískování. Hlavička je větší a stěny jsou poměrně tenké, což z toho činí dost velký kotel, myslím že objemem se to blíží dunhillově velikosti šest. Náústek je s filtrovým čepem na 9mm. Těch dýmek tam měl tenkrát s sebou víc, ale tahle se mi z nich líbila nejvíc. Vizuálně a především na dotek, jak mi pěkně zapadla do ruky, jako by tam patřila odjakživa. Na tohle já při výběru dýmek hodně dám... 

Na výšku má 5cm, na délku 13cm. Na tu velikost je poměrně lehká, váží jen necelých 54g. V ruce se drží dobře a především se dá velmi pohodlně udržet mezi zuby. Pokud jde o kuřácké vlastnosti tak se té dýmce nedá nic vytknout. Nechal jsem si ji na latakii, momentálně z ní kouřím Peterson Balkan Delight.

Závěrem nezbývá než Petrovi popřát hodně zdaru v jeho další výrobě, myslím že toho od něj v budoucnu můžeme hodně očekávat. Kromě výše uvedného webu jsou některé jeho dýmky také v nabídce prodejny Etrafika Praha Blanická.