neděle 29. června 2014

Nevill Handmade 05/14

Další dýmka z mé výroby, tedy přinejmenším ty závěrečné práce na ní. Předminulý pátek jsem se stavil v Etrafice v Blanické a zjistil že tam teď mají v nabídce spoustu polotovarů k dokončení, vše je na těch dýmkách již hotové, jen tomu dát nějakou povrchovou úpravu a zbrousit a vyleštit ebonitový náústek. Pro mě vcelku ideální, to je přesně ta část co mě baví nejvíce, však jsem si něco takového již nedávno vyzkoušel na polotovaru od Honzy Kloučka. Vybral jsem si tam na zkoušku dva kousky, rhodesian a takový velmi pěkný billiard se sedlovým náústkem, ten jsem zkusil jako první a nedopadlo to myslím špatně. 


Ten tvar vypadá na první pohled spíš jako lovat, ale to dělá ten plynulý přechod rustiku z krčku na náústek, jak to tak dělávám. Po zbroušení a vyleštění hlavičky jsem zjistil že to dřevo bylo pěkné, bez kazu, trochu jsem si oddechnul že kresba nebyla natolik vydařená že by si zasloužila abych se namáhal s leštěním hladké dýmky, takže jsem zvolil svůj oblíbený rustik a tmavě hnědé mořidlo. Zaoblený vršek se mi moc líbil, nechal jsem jej tak jak byl, jen potřeboval trochu vyleštit. Fotky jsou dělané na slunci že tam prosvítá ta hnědá barva nicméně při běžném světle je ta dýmka téměř černá. Rozměry jsou takové poměrně standardní, na výšku má 5cm, na délku 14,5 cm a váhu má 51g. 


Tomu tvaru se podle mě nedá nic vytknout, je to pěkná dýmka. Ještě jsem se úplně nerozhodl jak s ní naložím, možná si ji nechám na jeden z těch nových dvou tabáků od Dunhilla. Na Durbar jsem si už nechal svůj "Hawkbill", myslím že je to tabák co si zaslouží vlastní dýmku. Hodně orientálu, latakie, nevím moc k čemu jinému by se to dalo přirovnat, možná Skiff Mixture, ale ten je prostě jiný. Tuhle dýmku bych tedy teoreticky mohl mít na Aperitiff, i když nad tím váhám protože to je tabák který mi připadá celkem snadno zaměnitelný s jinými latakiovými blendy od Dunhilla. Uvidíme...

Brzy se pustím do toho druhého polotovaru, s rhodesianem určitě bude více práce, budu muset dát pozor abych zachoval ten tvar a také se to neobejde bez ohýbání náústku, ale věřím že to půjde dobře.

Update 10.8.2014 - nakonec tahle dýmka našla nový domov a postará se o ni kamarád a kolega z našeho spolku PPNSD David Švancar. 

neděle 15. června 2014

XIV. Klání zemí Koruny české

XIV. Klání zemí Koruny české se konalo dne 14.6.2014 v Pardubicích v prostorách hostelu TRIM a pořádal je Královéhradecký Pipe Club. Na soutěž jsem jel s pražskou výpravou PC Dýmka.net, místo odjezdu byla prodejna Etrafika v Blanické, kde jsme nakládali několik beden se zbožím do stánku který tam měl Jakub Rolčík. 


Hostel TRIM vypadal vcelku pěkně, měli tam i bowling a nějaké šipkové terče, pobavily nás všudypřítomné nápisy ohledně zákazu kouření které tentokrát pro uzvařenou společnost neplatily. Byl tam velký bar, přední místnost kam se hezky vešel stánek Etrafiky a pár dalších stolů s nabídkou dýmek a samozřejmě velký sál kde se konala soutěž. V této době se také konal v Kostelci u Honzy Kloučka letošní Pipemakers Meeting, takže spolu s Honzou přijeli i další výrobci se svými dýmkami, tentokrát to byli Georgi Todorov z Bulharska, Robert Marcoz Viervejizer ze Španělska a Marek Kando ze Slovenska. Jinak nemohli chybět Michal Novák a Petr Vobořil se svými dýmkami a byl tu také Petr Kučera, ale ten zrovna všechno prodal do Dánska, takže s sebou bohužel nic neměl a jen se účastnil soutěže. V ceně startovného jsme také měli lísteček na ochutnávku vín, tu jsem poslal dál někomu kdo to ocení, protože vínu nerozumím a pálí mě po něm žáha. 


Soutěžní dýmka měla značku Mr. Brog, za kterou stojí náš kamarád Zbigniew Bednarczyk z Polska. Je to panel s rustikovanou hlavičkou, bylo vcelku příjemné že se ta dýmka dala díky tomu tvaru postavit na stůl. Má tedy nepříliš silné stěny a povedlo se mi ji dost rozpálit, naštěstí se to obešlo bez napálení stěn či kanálku. Až ji časem řádně zakouřím tak se tahle dýmka jistě stane platnou součástí mé sbírky, v budoucnu jí věnuji samostatný článek, jinak je snad trochu vidět na fotkách a také je zobrazena níže na diplomu. Soutěžním tabákem byl Mac Baren Mixture Modern, což je takový lehčí aromatik. Nepatří zrovna mezi moje oblíbené tabáky, ale na soutěžení je vcelku vhodný, myslím že na vítězných časem je to vidět. Soutěžilo se dle pravidel CIPC včetně toho že se soutěžící mohli napít až po uběhnutí prvních deseti minut. 



Pokud jde o samotnou soutěž, nehořelo mi to zas tak zle, ale stále jsem byl na pokraji toho že mi ta dýmka vyhasne, takže jsem kouřil příliš rychle a pak to zase byla taková "rychlá smrt", tentokrát v 47. minutě, bylo z toho nakonec 28. místo. Nicméně kolegové za Dýmka.net byli mnohem úspěšnější a obsadili první tři místa, Martin Pedain již počtvrté v řadě vyhrál Klání s neuvěřitelným časem 2 hodiny a 39 minut a tak si znovu přivezl a zase odvezl putovní trofej. Štefan German byl v těsném závěsu druhý, Honza Klouček třetí, Petr Vobořil šestý, Jakub Antoš devátý a pak by se dalo pokračovat až k poslednímu místu které jistil Zdeněk Klásek se svou tradiční půlhodinkou. 

Výsledková listina je zde:


Jinak jsem byl rád že jsem zas viděl spoustu přátel, na chvíli mi i svěřili hlídání stánku Etrafiky kde jsem mohl rozdávat dobré rady ohlevdně dýmkového tabáku. Po vyhlášení výsledků jsme ještě měli večeři a pak jsme se vydali na cestu zpět, v Blanické jsme zase vyložili všechny bedny a rozjeli se každý domů. Závěrem musím poděkovat Královéhradeckému Pipe Clubu a všem ostatním za moc pěknou akci. Teď si s tím soutěžením myslím všichni dáme na chvíli pauzu, ale určitě se budu těšit na Třebíčské kouření, které by se po letech opět mělo konat v prostorách třebíčského zámku, mělo by to být 25.10.2014. 

Jinak přidávám odkaz na pár snímků co jsem nacvakal mobilem, zde:

neděle 8. června 2014

Kouření U Splavu

V poslední době jsem tomu soutěžnímu kouření moc nedal, ale konečně jsem se zase jednou zúčastnil soutěže a tou bylo včerejší "Kouření U Splavu", které se konalo v prostorách zahradní restaurace U splavu v Praze Uhříněvsi. Soutěž pořádal klub P.C. Pipemakers, který tvoří tři výrobci dýmek a sice Robert Kněz, Michal Novák a Přemek Omrt. 

(Michal Novák)

Já jsem to pojal jako takový pěkný výlet, jel jsem z Radotína vlakem na Hlavní nádraží a odtud jsem pokračoval na Nádraží Uhříněves. V těchto končinách jsem myslím v životě nebyl. Mohl jsem si cestu trochu nablížit místním autobusem, ale přijel jsem poměrně brzy takže jsem si udělal procházku, stejně to byly jen asi nějaké dva kilometry. Na místě už byl Michal Novák se svým realizačním týmem, tak jsem měl alespoň možnost letmo nakouknout do jeho dílny kterou má hned vedle restaurace. Moc pěkné prostředí, v tom areálu je park, restarace, nějaký rybníky...

Pak už se pomalu začali scházet všichni účastníci, dobře jsme pojedli, něco popili a po druhé hodině začala soutěž. Soutěžní tabák byl ovšem luxusní, díky firmě TTI, která byla jedním ze sponzorů, se soutěžilo s tabákem Dunhill Elizabethan Mixture. To je momentálně jeden z mých nejoblíbenějších tabáků. Nejvíc jsem se asi bál zapálení, protože jsme soutěžili venku a to dobře znám že sirkou si nejsem schopný zapálit při sebemenším vánku. Tady jsme ale dostali kvalitní sirky se značkou Davidoff a kupodivu se mi to povedlo zapálit na jednu sirku. Jinak kouřilo se mi dobře, uhlík jsem sice neviděl ani jednou během celé soutěže ale dýmka moc rozpálená nebyla, vůbec to nemočkovalo...ale hořelo to rychle a pak jsem si, jako obvykle, přílišným dusáním udělal na dně takový tabákový špuntík a zdechlo mi to. Můj soutěžní výsledek myslím není úplná ostuda, ale žádná sláva to taky není, stačilo to jen na patnácté místo. Ale nemůžem to vyhrát všichni, že...


Protože klub Pipemakers jsou tři výrobci dýmek, tak každý z nich věnoval jako cenu jednu ze svých dýmek. A pánové to pojali netradičně že ty dýmky nebyly hlavními cenami pro vítěze, ale staly se předmětem tomboly takže šanci na výhru zde měl opravdu každý. Já jsem samozřejmě nic nevyhrál, ale to je vcelku normální, na tombolu jsem nikdy štěstí neměl. Ne že by mě to tolik mrzelo, však od Michala i Přemka již několik dýmek mám, od Roberta mám alespoň soutěžní dýmku z mistrovství v Poděbradech. 

Nemohla tu chybět nabídka dýmek na prodej, své dýmky tu měli Přemek Omrt a Michal Novák. Michal tu kromě těch svých měl i celou hromadu repasovaných dýmek, hodně z nich jsou staré, dávno zapomenuté anglické značky. Také tu byl pan Polívka z firmy TTI, který měl s sebou vzorky tabáků Dunhill, Davidoff a dalších které k nám dováží. 

Výsledková listina je zde:

Tady je odkaz na několik fotek co jsem tam cvaknul mobilem: 

Závěrem nezbývá než poděkovat klubu Pipemakers za příjemnou dýmkařskou akci a všem účastníkům za pohodovou atmosféru. A můžeme se všichni těšit na příští ročník.

neděle 1. června 2014

Nevill Handmade - "Hawkbill" 04/14

Další dýmka z mojí výroby, tady se přesně ukázalo že na všechno musí být ten správný čas. Začal jsem na ní dělat před více jak měsícem, to jsem ten hobby blok seříznul a rašplí zbrousil do takového řekněme základního tvaru kdy bylo jasné že to bude muset být nějaká bentka. Byl u toho původně sedlový náústek ale to mi k tomu nějak nesedělo, takže jsem k tomu dal normální který jsem měl v zásobě. To mě mimo jiné vedlo k nákupu horkovzdušné pistole protože na ohýbání akrylu hrnek horké vody fakt nestačí. Ale vše popořadě, začněme první fotkou.


Pořád jsem nějak nevěděl co s tím, až jsem se včera prostě ráno vzbudil, nasnídal se a nevím jestli mě políbila nějaká múza, ale najednou jsem přesně věděl co bych s tím tak mohl udělat. Říkal jsem si že tentokrát zkusím něco trochu jiného a místo bentky s rovným vrškem to udělám celé takové kulatější. Náústek jsem si díky horkovzdušné pistoli mohl ohnout jak jsem chtěl a myslím že to k tomu jde pěkně. Netvrdím že ten tvar je přímo Hawkbill, proto to ostatně raději v názvu článku dávám do uvozovek, ale ten sklon náústku se tomu celkem blíží. Jinak se dřevem byla celkem potíž, spousta kazů poněkud jalová kresba, takže jsem dýmku nechal co nejtmavší. U rustiku jsem se snažil udělat jej tentokrát o trochu výraznější, což tedy ve výsledku úplně není. Je určitě hrubější než u předchozích dýmek, ale jenom o trošičku a také jsem to neodlešťoval hrubým leštícím kotoučem. 


Na výšku má 5,5cm, na délku 13,5cm a váží 60g. Úplně malá dýmka to není, na druhou stranu žádný obří kotel také ne, zkrátka taková střední až větší velikost. V ruce sedí pěkně, udržet ji mezi zuby také není vůbec problém. Aby ten tvar byl trochu lépe vidět, udělal jsem si na zahradě takovou "selfie" fotku:


Jaký tabák do ní dám, to ještě nemám úplně rozmyšlené, ale myslím že si tuhle dýmku s největší pravděpodobností nechám pro sebe.