pátek 20. února 2015

Nevill Handmade Bent 01/15

Moje první vlastní výroba za letošní rok. Tvar je samozřejmě z polotovaru takže s tím nebylo tolik práce, jen jsem trochu obrousil hlavičku víceméně do hladka, zbrousil jsem celý náústek a pak jej ohnul nad horkovzdušnou pistolí. A pak jsem se již pustil do rustikování. Tentokrát jsem zkusil takový méně pracný a úsporný styl rustikování kdy jsem frézkou jezdil po dřevu takovým krouživým pohybem, posléze jsem to vždycky otočil a znovu tam kroužil z jiné strany, výsledkem je takový poměrně zajímavý i když ne zcela pravidelný rustik. Samotné rustikování hlavičky a náústku mi zabralo tak něco kolem hodiny, což je tedy výrazně méně než u těch mojich předchozích rustikovaných dýmek.

Dýmku jsem posléze natřel tmavým mořidlem a pak ji odleštil na hrubém kotouči, tím se ten původně celkem hrubý rustik dost obrousil, také je tam místy barevný kontrast. Řekl bych že to trochu vypadá jako by ta dýmka byla pískovaná. 

Tahle bentka má takový velice sympatický tvar, pokud jde o rozměry je vysoká 5,5cm a dlouhá 14cm. Váží zhruba 56g což není vůbec špatné, na tu velikost je to relativně lehká dýmka která určitě nebude nikomu páčit čelist.


Jak už to u těch mých dýmek bývá, k dokonalosti to má daleko, nějaké ty nepravidelnosti se najdou, ale s výsledkem jsem spokojený. Jak s ní naložím jsem si ještě nerozmyslel, ale své využití si jistě najde. Teď už žádný další polotovar v zásobě nemám, začal jsem tedy pracovat na jednom hobby-bloku, ale tam si musím celý tvar vybrousit sám, takže to nějaký ten čas zabere. Každopádně tenhle styl rustikování se pokusím ještě trochu vyladit.

Update - tuhle dýmku jsem si nechal nakonec pro sebe a budu ji mít na mýdláky, zatím jsem do ní poprvé nacpal GH Kendall Flake.

Žádné komentáře:

Okomentovat