sobota 2. května 2015

Nevill Handmade - Big Poker 03/15

První máj se coby svátek práce většinou slaví tím že se naopak vůbec nepracuje, chodí se na demonstrace a tak podobně. Já jsem kupodivu včera byl již od časného rána velmi pozitivně naladěn a měl jsem ohromnou chuť pokračovat práci na téhle dýmce. Polotovary mi již došly, takže jsem po dlouhé době sáhnul po hobby bloku. Základní tvar jsem si vybrousil už během týdne a musím říct že jsem dočista zapomněl jaká je to dřina dělat to takhle manuálně ruční pilkou a rašplemi. Myslím že už na samém počátku mi bylo jasné že to bude velký poker se silnými stěnami, protože zkrátka budu příliš líný z toho vybrousit nějaký subtilnější tvar. A tak se i stalo.


Pár nepřesností se na tom tvaru najde, ale mám z ní celkově dobrý pocit. Po dlouhém a pracném broušení jsem se konečně dostal k části která mě baví nejvíc - rustikování. Stejně tam bylo pár kazíků, tak jsem si řekl že ji budu rustikovat celou, natřu ji tmavým mořidlem a nebudu ji ani odlešťovat hrubým kotoučem, jen jsem ji po zaschnutí mořidla přetřel parafínovým olejem a vyleštil jemným kotoučem. Rustikoval jsem důkladně, včetně spodku dýmky a části náústku. 


Jak je myslím vidět, je to velká dýmka. Na délku má 15cm, na výšku téměř 6cm a váží 82g. V případě nouze by se zřejmě dala použít jako taková příruční palice. V zubech ji tedy chvíli udržím, ale je na to prostě těžká, Je to dýmka co se pěkně drží v ruce a dá se postavit na stůl. Při téhle váze stojí opravdu naprosto stabilně a není šance že by se převážila. 


Práce na téhle dýmce mě celkem bavila, ale já na nějaké vymýšlení tvarů nemám moc představivost, raději bych si zase dodělal nějaký ten polotovar. Zatím jsem se nerozhodl jak s ní naložím, ale myslím že si ji nechám pro sebe, protože se mi moc líbí. A také si ji tak nějak zasloužím, když už jsem do ní investoval část svátečního dne.