sobota 27. června 2015

Nevill - Handmade Apple 04/15

Zas po nějaké době jsem dělal jednu dýmku z polotovaru. V prodejně Etrafika v Blanické jsem si koupil rovnou čtyři tyhle polotovary. Pracuju s nimi opravdu rád, nemusím se tolik namáhat s vymýšlením a broušením toho samotného tvaru a můžu se soustředit na to co mě na tom procesu výroby dýmky baví nejvíc, a to je povrchová úprava. Vlastně jsem tuhle dýmku dělal už před dvěma týdny, ale nějak jsem se nedostal k tomu abych ji nafotil a napsal o ní. Bylo to v tu horkou neděli kdy jsem většinu dne v podstatě nedělal nic (válel jsem se ve sklepě na gauči a četl si), venku bylo vedro a z teplot nad třicet stupňů se mi většinou dělá špatně. Naštěstí se k večeru ochladilo, přišla bouřka a déšť na mě zapůsobil jako živá voda, rázem jsem měl spoustu energie a chuti něco udělat, takže jsem si vybral právě tenhle polotovar a pustil se do práce. Pokud vám tenhle tvar připadá povědomý tak ano, jednu takovouhle dýmku jsem už dělal loni na podzim, byla to dýmka 07/14.


Na délku má něco lehce přes 14cm a na výšku něco málo přes 4cm, oproti té loňské mi připadá o trochu menší. Napovídala by tomu i váha, která je tentokrát 48g. Když ji držím v ruce, hádal bych že je lehčí, ale váha nelže. Každopádně v zubech by se myslím dala docela pohodlně udržet. 

Zkusil jsem znovu takový ten můj úsporný rustik, prvně jsem jej dělal na dýmce 01/15. Frézkou jsem lehce přejížděl po dřevu a dělal s ní takové kroužky, pak jsem to zas otočil a dělal kroužky z opačné strany. A tak jsem pokračuje dál, až byl celý povrch rovnoměrně pokryt. Tentokrát jsem na frézku tolik netlačil, takže ten rustik je velice jemný, několik kamarádů mi potvrdilo že na první pohled to vypadá spíš jako pískování. Stejným způsobem jsem rustikoval i tu silnou část náústku, je tam jen takový velice jemný vzor, lépe je to vidět na druhém snímku.


Tady je ta dýmka kapku přesvícená a ty tmavé části ve skutečnosti za běžného světla nejsou až tak šedivé, ale je tu myslím o trochu líp vidět ta povrchová úprava. Použil jsem tmavé mořidlo, které jsem rychle odleštil takže zbyla takováhle příjemná hnědá barva a je tu i pěkně vidět kresba dřeva. Přeleštil jsem ji na jemném kotouči po nátěru parafínovým olejem.

Asi se zlepšuju, protože ta samotná práce (broušení, rustikování, barva a leštění) mi zabrala jen něco kolem dvou hodin. Pro mě je to pokrok, všechno u té své výroby dýmek dělám tak nějak manuálně a pomalu a většinou u toho nevydržím zas tak dlouho. Jak s touhle dýmkou naložím ještě nevím, ale určitě si najde své uplatnění.

neděle 7. června 2015

2. jarní kouření 'U Splavu"

Stejně jako v loňském roce jsem nemohl vynechat účast na soutěž v pomalém kouření dýmky v prostorách zahradní restaurace U Splavu v Uhříněvsi, který Ráno jsem tedy trochu váhal, předpověď na sobotu nelhala a padaly rekordní teploty přes 30 stupňů, ale říkal jsem si že to přeci musím nějak vydržet. Soutěž opět pořádal Michal Novák se svým klubem Pipemakers, jehož členy jsou kromě Michala ještě další dva výrobci dýmek a to Přemek Omrt a Robert Kněz. 


Soutěž je to taková velmi pohodová a nepříliš formální, soutěžící mají své vlastní dýmky a dusátka, společný je jen tabák a zápalky. A nemusí se zde dodržovat pravidlo ohledně zákazu pití během prvních desíti minut, což jsme myslím v tom vedru všichni přijali s povděkem. 

Při registraci jsme dostali dárkové taštičky které byly poměrně štědře naplněny doutníčky a šňupacím tabákem od sponzora firmy TTI. Jinak své dýmky tu samozřejmě měl Michal Novák, u něj jsem si koupil jednu z řady Rare Wood, o které časem jistě napíšu. A také tu měl své dýmky Přemek Omrt, ukazoval mi, mimo jiné, několik svých nových "českých trojek" a zase u toho má pár nových nápadů. 


Soutěž probíhala venku na zahrádce, která sice byla oproti loňsku tak trochu krytá takovou plastovou zástěnou, ale přesto jsme měli trochu obavy jak to půjde se zapalováním. Mně osobně stačí sebemenší vánek a zápalka mi okamžitě zhasne, ale my měli naštěstí k dispozici zápalky značky Dunhill, prostě kvalita - zapálili jsme všichni. Soutěžním tabákem byl Dunhill My Mixture 965, což je jemná a příjemná latakiová směs. A také je to, jak se posléze ukázalo, velmi nevyzpytatelný tabák. Hezky jsem si to nacpal do billiardky od Petersona, uhlík jsem tedy celou dobu neviděl ale tabák mi velmi spořádaně hořel, vůbec to nemočkovalo, chutnalo to výborně...a pak mi to najednou naprosto nečekaně po 34. minutě zhaslo. Asi bych to měl svést na to že jsem měl náramný hlad, kuchyně nestíhala kvůli svatbě takže oběd se bohužel do startu soutěže ve 14 hodin nestihl a jedl jsem až po soutěži někdy kolem třetí (ale tortilla byla moc dobrá). Michal nám pak po soutěži ještě rozdal pytlíčky se soutěžním tabákem co zbyly, tak jsem si to pro srovnání dnes odpoledne nacpal a pokuřoval jsem si při čtení knížky...a zhaslo mi to zhruba po 40. minutě, hladem to asi fakt nebude. Zkrátka s tímhle tabákem mi to moc nejde...


Rychle to hořelo všem, naštěstí ne tak rychle jako mně, takže z toho přesto byly vcelku kvalitní soutěžní časy. Vyhrál Jiří Borovský z PC 70 Poděbrady s časem 1:20:50, druhý byl náš ostřílený soutěžní borec z Dýmky.net Martin Pedain s časem 1:19:25 a na třetím místě byl Antonín Votava z ŠPC Prachatice s časem 1:13:14. 
Kompletní výsledky najdete zde:
Stejně jako v loňském roce zde byly pro účastníky soutěže připraveny tři dýmky od členů klubu Pipemakers. O tyto dýmky se losovalo, takže šanci měli i ti méně úspěšní soutěžící. Sice nikdo netušíme jak mohl Jakub Antoš už podruhé vyhrát dýmku od Michala Nováka, ale on má na tyhle věci obecně dost štěstí, uvidíme jestli si příští rok dá hattrick.


Po soutěži v pomalém kouření dýmky nám pan Polívka z firmy TTI připravil ještě jednu soutěž - na stole byly tři neoznačené dózy s tabákem Dunhill a my jsme si měli vybrat jeden z nich, nacpat a zapálit si a na soutěžní lístek napsat stručnou charakteristiku toho tabáku a určit o který blend se jedná. Tuhle soutěž jsme nakonec vyhráli Martin Pedain a já, oba jsme uhodli že v dóze A byl Royal Yacht. Nemýlil jsem se ani s další dózou ve které byl Aperitiff, ve třetí byl Durbar (ten mě tedy trochu zaskočil, býval bych hádal že je to asi Standard Mixture). Jako výhru jsme dostali takový kufříček naplněný doutníky J. Cortés a docela pěkným zapalovačem. 



Stejně jako v loňském ročníku to byla velmi pohodová akce, děkuji za ni všem organizátorům i účastníkům. A také musím poděkovat Janě a Lukášovi Tinglovým za odvoz domů, v tom vedru mi to opravdu velmi pomohlo. Snad se můžeme těšit na další ročník, pokud nám tedy nezakážou kouřit i venku...