neděle 1. listopadu 2015

20. Třebíčské kouření

20. ročník Třebíčského kouření se konal v sobotu 31.10.2015 v prostorách třebíčského zámku a pořádala ji Asociace dýmkařských klubů ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč a firmou Mostex. Několik předchozích ročníků se soutěž z důvodu rekonstrukce třebíčského zámku konala v prostorách pivovaru v Dalešicích, ale v loňském roce se již vrátila zpět do Třebíče (tu loňskou soutěž jsem bohužel propásnul). Pamatuju si jak to tam vypadalo dříve a myslím že to opravili velmi pěkně. Moderně a přesto citlivě k historickému charakteru budovy. Pokud jde o Dalešice, tak Třebíčské kouření se s nimi až tak úplně nerozloučilo protože zde obstarávaly catering, na výběr jsme tu měli dvě teplá jídla, pak tuším paštiku, škvarkovou pomazánku, štrůdl...a samozřejmě výborné dalešické pivo.

(Zahájení soutěže - Jaroslav Martínek, Jakub Antoš a Josef Stanislav)

Svůj stánek tu měla Etrafika s velkým výběrem tabáků (celý jeden stůl zaplnily jenom tobolky s tabáky Gawith Hoggarth), s nabídkou svých dýmek zde byli výrobci Petr Vobořil a Martin Vlasák. Já si tentokrát na soutěži žádnou dýmku nepořizoval, jen jsem si doplnil zásobu tabáku o dvě tobolky GH Continental Blend.

(Petr Vobořil a Etrafika)

Samotná soutěž je taková méně formální, každý zde soutěží ze své vlastní dýmky, jinak tabák, dusátka a zápalky jsou pro všechny stejné. Také se zde nedodržuje pravidlo CIPC že se během prvních desíti minut nesmí soutěžící napít. Soutěžní tabák byl tentokrát Holger Danske Double Fermented od společnosti Planta. Je to dvakrát fermentovaná směs cavendishe a virginie, výrobce jako aromatizaci uvádí kakao a čokoládu s tóny citrusu, zkrátka aromatik. Není to úplně můj šálek čaje, poté co si jej zapálilo 68 soutěžících musím říct že ta vůně je taková sice ne úplně nepříjemná, ale trochu vlezlá. Nicméně připouštím že coby soutěžní tabák tento Holger Danske má své kvality, hořel poměrně slušně. Jenom tak pro zajímavost, první soutěžící zhasnul teprve po necelé půlhodině, to svědčí nejen o kvalitě tabáku, ale především o kvalitě soutěžících. 

(stůl PC Dýmka.net)

Pokud jde o mě tak hořelo mi to vcelku dobře, tabák mi kupodivu nemočkoval, jen ke konci se mi dýmka začala poněkud rozpalovat a začínal mě z toho trochu pálit jazyk. Udělal jsem si opět nehořlavý tabákový špuntík na dně, ale po vysypání tam toho nespáleného tabáku moc nezbylo a se svým časem jsem spokojen. Po pár letech jsem zas konečně na soutěži přesáhnul jednu hodinu, čas jsem měl 1 hodinu 2 minuty, bez ohledu na pořadí jsem s tím velice spokojený.

(já se svým diplomem)

Soutěž vyhrál Pavel Voňka z SDK Havlíčkův Brod s časem 2 hod 10 minut, na druhém místě byl Štefan German za PC Dýmka.net s časem 1 hod 56 minut, na třetím místě byl Vasil Chymčák za KPC Hradec Králové. Jinak za PC Dýmka.net se nám vcelku dařilo, Jakub Rolčík byl na 5. místě, Martin Pedain na 6. Místě, Michal Hubacz na 8. místě, Jakub Antoš na 20. místě, já byl s tím svým časem na 28. místě. A sice za to nebylo žádné zvláštní ocenění, ale jako nejlepší žena v soutěži se za Dýmka.net umístila Vladana Cinádrová. 

Zde je nafocená výsledková listina:



Třebíčské kouření byla vždycky taková velmi pohodová soutěž a jsem moc rád že jsem se opět mohl zúčastnit. Rád jsem zas viděl všechny kamarády a kolegy dýmkaře, všem jim patří dík za skvělou atmosféru. Jinak díky všem organizátorům a obsluze a pak má v neposlední řadě můj velký dík Jakub Antoš za odvoz. Tak zase na viděnou v příštím ročníku!

A zde je na závěr galerie s několika fotkami co jsem tam stačil pořídit: