sobota 13. srpna 2016

Přemysl Omrt - Freehand 5/16

Po prázdninové odmlce jsem tu zpět. Budu trochu přeskakovat pořadí, mám tu pár dýmek které jsem si pořídil již dříve, ale mám zrovna náladu napsat o tomto novém přírůstku do mé sbírky, takže pusťme se do toho! Jak se myslím dá na první pohled poznat, je to další dýmka od Přemka Omrta. Koupil jsem ji od něj v červnu na Kouření U Splavu a mám z ní moc velkou radost, tohle už je kategorie dýmek co si Přemek obvykle nechává pro sebe a ukládá si je jako rodinné stříbro, případně některé z nich prodá věrným zákazníkům.


Je to docela velký kousek (jak by řekli kamarádi, na Přemka to ale vlastně ani není moc velká dýmka), na výšku má 7,5cm na délku 16cm. Váží 72g což při té velikosti není zas tak mnoho, v zubech se chvíli udržet dá, ale je to samozřejmě spíše dýmka kterou člověk drží v ruce nebo si ji odloží na stůl. Díky výčnělku na přední straně je její úchop dokonalý, přesně zapadne mezi ukazovák a prostředník. Výčnělek má i další funkci, tvoří pro dýmku podstavec. Je to do značné míry i kvůli váze protože tady by to zřejmě nešlo řešit šikmou plochou jako třeba u Přemkova "pokeru". To je přesně co mám na dýmkách od Přemka Omrta rád - každý detail má promyšlený z hlediska estetiky i funkčnosti. Aplikace nahrazující krček dýmky je z olivového dřeva. Náústek je akrylový a provedení dýmky je bezfiltrové, obojí mi naprosto vyhovuje.


Tabáková komora je oválná a směrem dolů se zužuje, dá se do ní nacpat slušná nálož tabáku. Chce to trochu cviku, ale není problém z ní kouřit. Necpe se to pochopitelně úplně vrchovatě, tabák hoří především na středu a dusátkem se vždycky trochu přesune na ten střed. Zařadil jsem si ji do kategorie dýmek co mi obvykle vystačí na celý večer.


Co k tomu dodat, kouří se z ní výborně, nechal jsem si ji na virginii s periquem, momentálně z ní kouřím Dunhill Elizabethan Mixture. Je to v pořadí čtvrté "kovářské kladívko" které od Přemka mám, každé je trochu jiné a všechny mám ve skupině dýmek které kouřím nejčastěji.