neděle 4. prosince 2016

Peterson Ebony Spigot XL02

Tuhle dýmku mám už vlastně docela dlouho, myslím že tak nejmíň sedm let, možná i déle. Nějak jsem se zkrátka nedostal k tomu abych ji nafotil a něco málo o ní napsal, tak to napravím nyní. Jak již napovídá název, je to Petersonka, tvar XL02. Povrchová úprava je tzv. "ebony finish", jinými slovy černý lak. Toho laku je poměrně silná vrstva, takže nějaká kresba dřeva tu absolutně není vidět. Podotýkám že v této povrchové úpravě mám jenom tuhle jednu dýmku, takže nemůžu moc srovnávat. Za těch několik let kouření můžu jenom říct že lak naprosto drží a je velice odolný, bez problému přežil i to když se mi ta dýmka občas trochu více rozpálila. V podstatě vypadá stejně jako když jsem ji před lety pořídil. Já osobně mám z téhle povrchové úpravy poněkud smíšené pocity. Na jednu stranu vypadá opravdu pěkně a elegantně, zejména v kombinaci se stříbrným spigotem. Ale přesto se nemůžu ubránit pocitu že dýmka v černém laku je něco jako takový ten příslovečný zajíc v pytli. Nikdy se nedozvíte co se pod tím lakem skrývá, jestli jsou tam nějaké kyty atd. Je jasné že to zřejmě nebyla nějaká kdovíjak krásná kresba, jinak by to šlo do hladké úpravy. Nezbývá než věřit výrobci že se pod tím přesto skrývá kvalitní briar, tomu bych i věřil protože kuřácké vlastnosti má tahle dýmka výborné. Také jsem nikdy úplně nepochopil že ačkoliv zde vůbec není vidět jaké je to vlastně dřevo, patří tahle povrchová úprava k těm dražším. Zřejmě si ten kvalitní lak nechají také náležitě zaplatit, ale jak jsem již zmiňoval, známky opotřebení jsou zde oproti jiným povrchovým úpravám opravdu minimální - možná to je právě z tohoto důvodu.


Hlavička má na výšku necelých 5cm, na délku má dýmka zhruba 14cm, váží příjemných 65g. Na středně velkou dýmku se stříbrným spigotem je to přijatelná váha, navíc je to bentka, takže se dá velice pohodlně zavěsit mezi zuby a nijak zvlášť netíží. Provedení je filtrové, ale já stejně kouřím bez filtru. Náústek je ebonitový a stejně jako u dalších petersonek, ale i dunhillek a jiných dýmek, jeho leštění je taková nikdy nekončící práce. Osobně dávám přednost akrylu, ale někdy prostě není na výběr. Pokud jde o ten spigotový náústek, na rozdíl od tvarů XL26 a XL15 kde jsou náústky naprosto identické, tady u XL02 je o něco zahnutější a u kování je trochu rozšířený. Předpokládám že ten samý používají i u dalších bentek.


Tvar XL02 se dělá v různých provedeních, s normálním i sedlovým náústkem a musím říct že ten běžný tvar není nic co by mě nějak uchvátilo na první pohled. Ale v kombinaci se spigotem a ještě v tom kontrastu s černou barvou mi to připadá jako fakt pěkná dýmka. Navíc se ke spigotům dost často dělají normální náústky a ne p-lip (váhám zda jsem někdy viděl spigot s p-lipem). Je to věc názoru, ale pokud si můžu u Petersona vybrat, tak dám přednost běžnému fishtail zakončení náústku.

Co dodat? Kouří se z ní výborně, nechal jsem si ji na virginie s periquem, v poslední době konkrétně Dunhill Elizabethan Mixture. To je mimochodem jeden z mých opravdu oblíbených tabáků které kouřím pravidelně a zatím mi nepřestal chutnat.