pondělí 29. září 2014

Michal Novák - Freehand Poker

Tak jsem tu po nějaké době zpět s dalším článkem. Léto jsem do značné míry promarodil (mít virózu či nachlazení když je venku kolem třiceti stupňů je skutečně hrozná pitomost, to vám tedy povím), teď v září jsem měl dovolenou jejíž část jsem strávil ve Špindlerově mlýně a na jejímž konci se vdávala moje sestra. Tomu dýmkaření jsem v poslední době tím pádem moc nedal, nicméně stalo se že mi přibylo do sbírky několik nových dýmek, teď se je snažím postupně zakuřovat a dříve nebo později o nich také napíšu. Sice se sám sebe občas snažím přesvědčit že těch dýmek už teď mám mnohem víc než bych potřeboval, ale v některých případech zkrátka nešlo odolat, jako tomu např. bylo s touhle dýmkou od Michala Nováka.


S Michalem jsme se o téhle dýmce bavili už v červnu na Klání v Pardubicích. Vykládal mi tehdy že dodělává další dýmky a mimo jiné je tam jedna taková "pokerka" která by se mi mohla líbit. S hrankami, samozřejmě, bez nich by to už ani nebyl Michal Novák. Od Michala už několik dýmek mám, ale všechny jsou vlastně ještě z období kdy dělal spíše klasické tvary, snad jen u návrhu klubovky už hranka byla. Uplynuly ani ne dva týdny a Michal mi poslal fotky. Ta dýmka se mi opravdu líbila, takže jsme se velice rychle domluvili a brzy jsem ji měl doma. V krabičce k ní byl také byl přibalen certifikát o pravosti s údaji o dýmce, to myslím nebývá až tak časté, já tedy mám ve sbírce jen velice málo dýmek ke kterým bych nějaký certifikát dostal. 


Tvar je to netradiční, "základnou" je tu v podstatě takový ten druh pokeru co se rozšiřuje směrem dolů (nejsem si jistý zda se tomu dá říkat "vulkán"), něco trochu na ten způsob byla např. soutěžka z Poděbrad. Tady je to ovšem celkově mnohem masivnější a přes ten základní tvar jako by se přelévala taková vlnka z jedné strany na druhou. Na Michalových dýmkách se mi líbí má ty svoje hranky dobře promyšlené a ač se to na první pohled nezdá pravděpodobné, většina z nich se velice dobře drží v ruce, konkrétně tahle mi s tou vlnkou do ruky doslova zapluje. 


Nějaká ta data - na výšku má 67mm, na délku 129mm, Váha je 75g což je s ohledem na tak velký kus dřeva velice slušné. V ruce se zdá poměrně lehká a není vůbec problém udržet ji mezi zuby. Provedení dýmky je bezfiltrové s ebonitovým náústkem. Pokud si dobře vzpomínám tak mi Michal říkal že už teď většinu dýmek dělá bez filtru, protože mnoho z nich prodává do Ameriky. Michal je tuším první Čech který má dýmky na Smokingpipes.com a tam je poptávka především po bezfiltrových dýmkách. 


Dlouho jsem váhal co bych tak do ní mohl dát za tabák, pak jsem různě marodil takže jsem k tomu kouření moc velkou chuť zrovna neměl, nakonec jsem se k jejímu zakuřování přece dostal a řekl jsem si že se při výběru tabáku nechám inspirovat Michalem, který kouří samé aromatiky. Tedy ne zrovna jeho oblíbenou směs s maracujou či jiným exotickým ovocem, ale aby to byl nějaký příjemný aromatik (tím také nemyslím Condor který sice je příjemný, ale ne do takhle velké dýmky). Nakonec jsem vybral Mac Baren Vanilla Cream Flake, ten mi k té dýmce docela sedí. Cpal jsem do ní asi tak dva a půl flaku, hořelo to způsobně a poměrně dlouho. Nejsem zrovna velký fanda vanilky, ale jednou za čas to chce trochu nějakou změnu. A okolím je tenhle tabák přijímán velice pozitivně.

(Při kouření dýmky se prý tvářím velmi vážně a někdy se i mračím...ačkoliv si to samozřejmě užívám)

V mé sbírce se tahle dýmka rozhodně zařadila do kategorie těch nejzajímavějších kousků. Nemyslím že bych se nějak zvlášť odvrátil od klasických tvarů, těch mám ostatně valnou většinu, ale přesně takovéhle dýmky jsou takovým příjemným zpestřením, musím říct že poslední dobou mě velice baví. Závěrem si ještě dovolím dát odkaz na fotky z archivu které má na svém webu Michal, a nezbývá než mu ještě jednou poděkovat za krásnou a nevšední dýmku.